Svijet
0

Rehn: Kvalitet je važniji od brzine procesa proširenja

FENA
Kada je riječ o proširenju, Evropska unija više pažnje posvećuje kvalitetu nego brzini procesa, izjavio je u četvrtak povjerenik za proširenje Olli Rehn. On je u govoru branio politiku proširenja EU-a , ali i izjavio kako se širenje neće nastaviti do "unedogled".

"Bitan je kvalitet, a ne brzina. Riječ je o postupnom i dobro kontroliranom procesu. Suprotno nekim mišljenjima, nema nikakvog automatizma u pristupnim pregovorima", rekao je Rehn u svom govoru studentima Instituta za političke znanosti u Parizu. Njegov govor objavila je Evropska komisija u Bruxellesu.

Rehn u svom govoru brani politiku proširenja EU-a odgovarajući na strahove koji su se pojavili u pojedinim zemljama članicama.

"Budimo realni, proširenje je često žrtveni jarac straha koji donosi međunarodno okruženje koje se stalno mijenja; strah od nezaposlenosti, od preseljenja proizvodnje, napuštanja socijalne države ili nekontrolirane imigracije", ističe povjerenik.

Rehn nastavlja da se proširenje EU-a neće nastaviti unedogled, nego je na ovom stupnju ograničeno na jugoistok Evrope i Tursku.

Povjerenik ističe još jedno načelo kojim se EU-u vodi u svojoj politici proširenja - načelo uvjetovanosti. "Zemlje kandidati mogu ostvariti evropsku perspektivu tek kada doslovce ispune kriterije koje im je Unija postavila za njihovo pristupanje", kazao je.

Što se tiče zemalja jugoistočne Evrope, Rehn kaže da je dovoljno pogledati na zemljopisnu kartu kako bi se vidjelo da one imaju mjesta u EU.

Braneći evropsku perspektivu Turske, prenosi Hina, Rehn ističe da je ona "sidro stabilnosti u jednoj od najnestabilnijih regija u svijetu. Ona je referentna tačka za demokratiju za Bliski istok i za muslimanski svijet od Maroka do Malezije".