Svijet
0

Rehn i Rupel: Irsko "ne" ne utječe na proširenje EU-a

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Odbacivanje Lisabonskog ugovora na referendumu u Irskoj nema izravne veze s proširenjem i neće utjecati na hrvatski put prema Evropskoj uniji, izjavili su u ponedjeljak u Luxembourgu povjerenik za proširenje Olli Rehn i slovenski ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel.

"To nema izravne veze. Odluku o proširenju, o otvaranju pristupnih pregovora s Hrvatskom i Turskom sve zemlje članice EU-a donijele su jednoglasno. Jasan i konkretan dokaz da se proces proširenja nastavlja jesu sutrašnje dvije konferencije o pristupanju s Hrvatskom i Turskom, gdje ćemo s obje zemlje otvoriti nekoliko pregovaračkih poglavlja", rekao je Rehn po dolasku na sastanak ministara vanjskih poslova zemalja članica EU-a.

Rehn je dodao da se "jako veseli utakmici između Hrvatske i Turske" u četvrtfinalu evropskoga nogometnog prvenstva, "gdje igraju jako dobro te ako tako nastave u reformama, onda će ostvariti napredak u pristupnom procesu".

"Događaj u Irskoj nema nikakve posebne veze s procesom proširenja. Kao što znate, proces proširenja započeo je suglasnošću svih zemalja članica i nema nikakve potrebe da to dvoje povezujemo", odgovorio je Rupel na pitanje može li irsko 'ne' usporiti hrvatski pristup Evropskoj uniji.

Neuspjeh na irskom referendumu doveo je u pitanje kalendar stupanja na snagu Lisabonskog ugovora. Bilo je planirano da taj ugovor stupi na snagu 1. januara 2009. godine. Lisabonski ugovor treba zamijeniti postojeći Ugovor iz Nice koji je dizajniran za 27 zemalja članica, koliko ih sada ima EU.

Irsko odbijanje Lisabonskog ugovora bit će glavna tema ove sedmice na sastancima EU-a, između ostaloga i na samitu krajem sedmice u Bruxellesu. Sve zemlje članice pozvale su na nastavak ratifikacije. Do sada je ugovor ratificiran u 18 zemalja članica.

"Sada nam treba vremena da se konsultiramo, da razmislimo i analiziramo situaciju. Mislim da će sljedećih dana i sedmica doći do ratifikacije u više zemalja članica, da ćemo vidjeti da postoji proevropsko raspoloženje", rekao je Rupel.

Ratifikacija u 26 zemalja članica dovela bi Irsku u situaciju da bude izolirana i da možda odluči ponovno staviti ugovor na referendum. U Evropskoj uniji razmišljaju o nekoliko opcija, a zasad nema nikakvih naznaka o eventualnom odustajanju od Lisabonskog ugovora. To ostaje prioritet, iako se može dogoditi da njegovo stupanje na snagu kasni nekoliko mjeseci.

Prema diplomatskim izvorima, jedna od opcija, u slučaju da propadnu napori oko Lisabonskog ugovora, jest da se u pristupni sporazum s Hrvatskom ubace nova pravila o odlučivanju dvostrukom većinom u Vijeću EU-a. Na taj bi način EU dobila novi način odlučivanja kako je predviđeno Lisabonskim ugovorom.

Prema odredbama Lisabonskog ugovora, prenosi Hina, odluke bi se donosile dvostrukom većinom, to jest, da bi bile prihvaćene, za njih mora glasati 55 posto zemalja članica, koje predstavljaju najmanje 65 posto stanovništva Unije.