Svijet
0

Rehn: Hrvatska 28. članica EU-a ako ne iznenadi Island

FENA
Hrvatska će biti 28. članica Europske unije (EU), osim ako nas Island ne iznenadi i uskoro aplicira za članstvo u EU, izjavio je povjerenik za proširenje EU-a Olli Rehn hrvatskim novinama.

"Očekujem da Hrvatska postane 28. članica negdje oko kraja ovog desetljeća, pod uvjetom da odlučno reformira pravosuđe i gospodarstvo", rekao je Rehn u interviewu Jutarnjem listu objavljenom u izdanju od četvrtka.

Ako bi Island aplicirao za članstvo i stigao u EU u isto vrijeme kad i Hrvatska tad će se primijeniti abeceda da bi se odlučilo koja je zemlja 28., a koja 29. član EU-a, rekao je Rehn.

Po njegovim riječima, Hrvatska "glatko" prolazi proces pristupnih pregovora, a pregovaračka se poglavlja otvaraju prilično brzim ritmom.

Komentirajući nezadovoljstvo službenog Zagreba brzinom pregovora, Rehn smatra da nema koristi od međusobnog optuživanja, bilo Zagreba bilo Bruxellesa.

"Hrvatska ima sve u svojim rukama, jer ispunjavanjem mjerila za otvaranje poglavlja sama će svojim akcijama odlučivati o njihovu otvaranju. To je zadaća sadašnje vlade, kao i buduće", istaknuo je.

Govoreći o pristupanju Srbije EU-u, Rehn je rekao kako se ta zemlja kreće u dobrom smjeru, ali da na tom putu neće imati nikakvih popuštanja.

"Ja osobno podržavam put Srbije prema EU, ali brzog kolosijeka nema i pogotovo neće biti popuštanja u kriterijima za EU. Toga neće biti niti prema jednom potencijalnom kandidatu", naglasio je Rehn.

Ocijenio je i kako je Srbija posljednjih mjeseci pojačala napore u suradnji s Haškim sudom i ustvrdio da je "lopta očito na njihovom terenu", kao i da je "u rukama Srbije da punu suradnju postigne bez nepotrebnih kašnjenja".

Rehn smatra da je status quo na Kosovu neodrživ i da se ta "agonija" ne bi smjela previše produljivati.

"Riskirali bismo daljnju političku nestabilnost na Kosovu, usporavanje puta Srbije prema EU i oslabili bismo perspektivu za Zapadni Balkan. Zato je važno da se pitanje statusa riješi bez novih odgađanja", rekao je Rehn u intervjuu Jutarnjem listu.