Svijet
0

Rehn: Datum ulaska u EU ovisi o Hrvatskoj

FENA
Datum ulaska Hrvatske u Evropsku uniju u njezinim je rukama, a realno je očekivati da će to biti oko kraja ovoga desetljeća, izjavio je u utorak povjerenik za proširenje Ollie Rehn.

"To je doista u rukama Hrvatske i ovisi o tome kada će biti spremna ispunjavati uvjete za pristup EU-u. Drugim riječima, vrata EU-a su otvorena za Hrvatsku. Prema mojem mišljenju postoje realni izgledi da će Hrvatska moći ispunjavati obveze iz članstva oko kraja ovoga desetljeća", rekao je Rehn skupini novinara u Bruxellesu.

Rehn je također ponovio da se pristupni pregovori s Hrvatskom odvijaju dobro na tehničkoj razini, dodajući kako Komisija želi da se ubrza reforma pravosuđa i borba protiv korupcije.

Povjerenik je dodao da tako na to gledaju i hrvatski građani, koji u ispitivanjima javnog mnijenja na prvo mjesto problema stavljaju nezaposlenost, a na drugo borbu protiv korupcije i kriminala.

Povjerenik Rehn se nije htio izjašnjavati o dosad postignutim rezultatima u borbi protiv korupcije i reformi pravosuđa, kazavši da je bolje sačekati izvještaj o napretku koji će Komisija objaviti najesen ove godine.

Govoreći o samitu Procesa suradnje zemalja jugoistočne Evrope (SEECP), koji će se u petak održati u Zagrebu, Rehn je rekao da se očekuju važne odluke kojima će Pakt o stabilnosti u jugoistočnoj Evropi prerasti u Regionalno vijeće za suradnju.

Na samitu čelnika zemalja jugoistočne Evrope u Zagrebu, prenosi Hina, sudjelovat će i predsjednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso, njemačka kancelarka Angela Merkel, predsjednik Evropskog parlamenta Hans-Gert Poettering i povjerenik Ollie Rehn.