Svijet
0

Rehn: Čvrst, ali nejednak napredak u zemljama zapadnog Balkana

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Evropska komisija je u utorak usvojila godišnju strategiju za politiku proširenja Evropske unije, saopćeno je iz Delegacije Evropske komisije u BiH. Nakon pregleda napretka koji je svaka država pojedinačno ostvarila, Komisija je zaključila da zemljama zapadnog Balkana predstoje veliki izazovi te da je napredak čvrst, ali nejednak.

Povjerenik za proširenje Evropske komisije Olli Rehn je prilikom predstavljanja Izvještaja o napretku rekao da je u 2007. zabilježen čvrst, ali nejednak napredak postignut u zemljama zapadnog Balkana.

"Pred nama su još glavni izazovi kao što su proces određivanja statusa Kosova, demokratski razvoj Srbije i izgradnja države Bosne i Hercegovine. Očekujem da će uvjeti biti ispunjeni u 2008. i time zaključiti sporazume o stabilizaciji i pridruživanju sa svim zemljama iz regije. U Turskoj je demokratija prevazišla političku krizu. Sada treba iskoristiti novi momentum da bi se ponovo pokrenule reforme kojima će se poboljšati osnovne slobode, posebno sloboda izražavanja i religijska slobode kako bi prevladale u svim dijelovima zemlje i oblastima života", dodao je Rehn.

Strategija pokazuje da se primjenjuje novi konsenzus koji su lideri EU-a usaglasili na samitu u decembru 2006. Pažljivo upravljanje procesom proširenja se nastavilo u 2007. godini. Postojeći program proširenja uključuje zemlje zapadnog Balkana i Tursku.

Komisija je također napravila pregled na pretka koji je svaka zemlja kandidat i potencijalni kandidat ostvarila. Zaključeno je da je postignut čvrst, ali nejednak napredak u zemljama zapadnog Balkana i da regiji predstoje veliki izazovi. Proces pridruženja Turske se nastavlja, iako treba obnoviti proces reformi.

Politika proširenja je najmoćniji instrument EU-a. Ona služi za postizanje strateških interesa Unije u osiguranju mira, sigurnosti, slobode, demokratije i sprečavanju sukoba. Ova politika pomaže povećanju prosperiteta i razvojnih mogućnosti te osiguravanju vitalnih transportnih i energetskih puteva.

Novi konsenzus o proširenju koji je Evropsko vijeće definiralo u decembru 2006. zasnovan je na principima konsolidacije zalaganja, poštene i rigorozne uvjetovanosti i bolje komunikacije s javnošću u kombinaciji s kapacitetom EU-a o integraciji novih članova.

Evropska unija doprinosi stabilnosti i podstiče važne političke i ekonomske reforme. Od izuzetne je važnosti da se održi vidljivost i kredibilnost perspektive pridruživanja te podrška zemalja članica EU-a procesu proširenja.

Komuniciranje je dakle temeljac politike proširenja EU-a. Važno je slušati građane i odgovoriti na njihove zabrinutosti tako što će se osigurati jasna i činjenična informacija.

Zemlje članice EU-a su u najboljoj poziciji da predvode komuniciranje proširenja. Evropska komisija će nastaviti da igra svoju ulogu zajedno s Evropskim parlamentom, državnim, regionalnim, lokalnim vlastima i građanskim društvom.

Pregovori o pridruženju s Hrvatskom dobro napreduju i ulaze u odlučujuću fazu. Time se cijeloj regiji pokazuje da je evropska perspektiva konkretna i opipljiva. Evropska komisija očekuje značajan napredak u pregovorima o priključenju s Hrvatskom tokom sljedeće godine, s tim da ona održi neophodni momentum reformi i ispuni uvjete.

Neophodno je što prije pojasniti status Kosova. Potrebno je pronaći održivo rješenje kojim će se osigurati demokratsko i multietničko Kosovo i doprinijeti regionalnoj stabilnosti.

Glavni izazovi u idućim godinama su bolja uprava u Bivšoj Jugoslavenskoj Republici Makedoniji, Albaniji i Crnoj Gori, izgradnja države u Bosni i Hercegovini, gdje će domaće vlasti preuzeti odgovornost, i evropski kurs u Srbiji.

Regija u cjelini mora napraviti pomak u izgradnji modernih demokratija i daljnjem razvoju političke kulture dijaloga i tolerancije.

Evropska komisija će početkom 2008. pregledati napredak i dati smjer za aktivnosti na programu Evropske unije za regiju zapadnog Balkana. Obratit će se pažnja na unapređenje ličnog kontakta. Evropska komisija će inicirati dijalog o liberalizaciji viznog režima.

Turska je u 2007. prevazišla političku krizu s punim poštivanjem demokratskih načela. Ona sada mora obnoviti momentum političkih reformi, posebno reformi koje se tiču osnovnih sloboda i zalaganja na poštivanju svojih međunarodnih obaveza.

Evropska komisija očekuje napredak u pregovorima o priključenju s Turskom tokom sljedeće godine.