Svijet
0

Rehn: Cilj Srbije ambiciozan, ali moguć

FENA
Cilj Srbije da 2008. dostigne status kandidata za učlanjenje u Evropsku uniju je ambiciozan, ali moguć, rekao je danas u Talinu evropski komesar za proširenje Olli Rehn. "To je ekstremno ambiciozan cilj, ali je još uvek u granicama mogućeg", rekao je komesar Ren novinarima, tokom posjete Estoniji.

Estonija, nekadašnja sovjetska baltička republika postala je punopravna članica EU 1. maja 2004.

Rehn je dodao i da vidi mogućnost da Srbija uskoro uspostavi punu saradnju s Međunarodnim sudom za ratne zločine u Haagu, što će omogućiti potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, prenio je Rojters.

"Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju je zaista ulazna kapija ka statusu kandidata u Evropskoj uniji," dodao je Ren. Potpredsjednik vlade Srbije Božidar Đelić je, u srijedu u Bruxellesu, u prisustvu predsjednika Republike Borisa Tadića, parafirao SSP sa komesarom Rehnom.

Zvanični Beograd želi da SSP bude što skorije potpisan i da do kraja sljedeće godine Srbija bude zvanično priznata kao kandidat za ulazak u EU.

Haški tribunal traži od Beograda da uhapsi i izruči optužene za ratne zločine, među kojima i nekadašnjeg komandanta Vojske Republike Srpske Ratka Mladića, koji je u dva maha sredinom 1990-ih optužen za ratne zločine i genocid tokom oružanih sukoba u Bosni i Hercegovini, podsjetila je britanska novinska agencija.