Brisel
0

Rehn čestitao RCC-u na dosadašnjim aktivnostima

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Komesar Evropske unije za proširenje Olli Rehn čestitao je danas u Briselu generalnom sekretaru Vijeća za regionalnu saradnju (RCC) Hidi Biščeviću na uspješnom i pragmatičnom pristupu ove ogranizacije prema regionalnoj suradnji koja zemljama jugoistočne Evrope omogućava da zajednički rade na razvojnim projektima.

Komesar Rehn izrazio je podršku uspostavljanju mehanizma stalne saradnje između RCC-a, njegovih članica iz jugoistočne Evrope, Evropske komisije i međunarodnih finansijskih institucija u pripremi i provođenju zajedničkih višenacionalnih regionalnih projekata.

Biščević je zahvalio komesaru Rehnu na podršci koju Evropska komisija pruža aktivnostima RCC-a u prioritetnim područjima ekonomskog i društvenog razvoja, energetike i infrastrukture, pravosuđa i unutrašnjih poslova, sigurnosne suradnje, izgradnje ljudskih potencijala i parlamentarne suradnje.

Istakao je da će Vijeće za regionalnu saradnju i dalje imati ulogu posrednika među svim relevantnim akterima u pogledu unaprjeđenja privrednih i socijalnih perspektiva jugoistočne Evrope.

Dvojica zvaničnika razgovarala su i o političkoj situaciji u regionu i ocijenila da će 2009. biti od ključnog značaja za ubrzanje reformi u jugoistočnoj Evropi i rješavanje preostalih otvorenih statusnih pitanja na jedan odlučniji način kojim će se postići rezultati, a sve u svrhu izbjegavanja dugotrajne stagnacije.

Biščević i Rehn sastali su se prije otvaranja RCC-ovog Ureda za vezu u Briselu koji će služiti kao spona između zemalja jugoistočne Evrope i evroatlantskih institucija, saopćeno je iz RCC-a.