Osumnjičeni njemački vojnici
0

Regrute tjerali da jedu živu svinjsku džigericu

FENA
Vojnici u jednoj elitnoj kasarni u Mittenwaldu u Bavarskoj osumnjičeni su da su mučili regrute, odnosno tjerali ih da jedu živu svinjsku džigericu ili da piju do povraćanja, kako bi položili ''test hrabrosti'' ili se uspeli na hijerarhijskoj ljestvici , javili su njemački mediji.

Jedan vojnik je zbog toga uložio žalbu opunomoćeniku za vojna pitanja njemačkog Bundestaga (donji dom parlamenta) Rainholdu Robeu, koji je o šikaniranju regruta, kako javljaju mediji, informisao parlamentarnu Komisiju za odbranu.

Ministar odbrane Carl-Teodor zu Gutenberg, koji je devedesetih godina upravo u toj kasarni elitnih jedinica 233. bataljona u Mittenwaldu bio vojnik, rekao je da o tim lošim ritualima nije imao saznanja, prenose mediji.

Štampa piše da su pretpostavljeni 233. bataljona planinskih lovaca, zapravo, znali o ovim šikanirajućim ritualima i ''probama hrabrosti'' i da su to zabranili, ali da se, ipak, s tom praksom tajno nastavilo.

Protiv dvojice vojnika 233. bataljona postoji početna sumnja, a državno tužilaštvo u Minhenu istražuje slučaj.

Ovaj skandal je podsjetio na događaje iz 2004. godine kada su instruktori Bundeswera terorisali regrute strujnim udarima, insceniranim pogubljenjima i batinama.