Kanada
0

Registrovana četiri slučaja svinjske gripe

SRNA
Kanadske vlasti potvrdile su četiri slučaja svinjskog gripa među grupom učenika koji su nedavno putovali u Meksiko.

Zdravstveni radnici u provinciji Nova Skotija rekli su da je nakon urađenih testova u laboratoriji u Vinipegu potvrđeno da se radi o svinjskoj gripi.

"Oni su zaraženi u Meksiku, kući su donijeli bolest koja se proširila", rekao je doktor Robert Streng, zvaničnik Ministarstva zdravlja za provinciju Nova Skotija.

U SAD proglašeno je vanredno stanje nakon što je potvrđeno 20 slučajeva svinjske gripe.

Doktor Ričard Beser, direktor Centra za kontrolu i prevenciju zaraznih bolesti, rekao je da su svi slučajevi blaži oblici bolesti.

"U ovom trenutku najvažnije je osigurati komunikaciju i nastaviti sa intenzivnim  medicinskim praćenjem", rekao je Džon Brenan, asistent predsjednika za unutrašnju bezbjednost.

On je dodao  da će pojačani monitoring omogućiti brzu identifikaciju svakog novog  slučaja koji bi se mogao  pojaviti u SAD i Meksiku.
Ričard Beser je rekao da je Centar za kontrolu i prevenciju zaraznih bolesti potvrdio  jedan slučaj svinjske gripe u Ohaju, dva u Kanzasu i osam u Njujorku.

Zvaničnici su naglasili da slučajevi gripa u  SAD nisu tako teški kao u Meksiku.

Zvaničnici su ipak preporučili  zatvaranje američkih škola, a sekretar unutrašnjih poslova  Dženet Napolitano rekla je da će SAD pustiti u prodaju neke lijekove protiv gripa kao što su "tamiflu" i "relenca".

Ona je dodala da vanredno stanje  omogućiti upućivanje pomoći državama i zajednicima pogođenim epidemijom.