Radovan Karadžić
0

"Registrom su diskvalifikovani svi srpski advokati"

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Radovan Karadžić, bivši predsjednik Republike Srpske (RS) koji je pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY) optužen za zločine u BiH, uputio je podnesak u kojem ističe da je Registrar suda napravio niz grešaka kada je ponudio optuženom da izabere branioca s liste od pet odabranih advokata.
  • Stvarajući neovlaštene i neprimjerene prepreke, Registrar je prekršio Pravila postupka, Pravilnik o radu, i svoju vlastitu naredbu, ali je ignorisao sve te prepreke kada je kvalifikovao svoje favorite. (...) Registrarova odluka da izabere koje dijelove naredbe će poštovati, a koje ne, kako bi manipulisao procesom, je jednostavno bez opravdanja, naveo je Karadžić, prenosi u petak BIRN - Justice Report.

Prema navodima Ureda registrara, optuženom je ponuđena skraćena lista branilaca jer je veliki broj advokata, ukupno 108, eliminisan zbog “prethodnih problema”, kao što su sukob interesa, nedostatak iskustva i nedostupnost.

  • Da je Sud smatrao da je prikladno da Registrar napravi svoju specijalnu listu tako što će eliminisati osobe s liste advokata, to bi i rekao, te odlučio u posebnoj proceduri, smatra Karadžić, koji dodaje da je Registrar pogrešno protumačio i primijenio Pravilnik o radu.

  • Registrar je diskvalifikovao sve srpske advokate jer su nekad zastupali osobe optužene za zločine koji su predmet Karadžićeve optužnice. Ovo je ozbiljno pogrešno tumačenje Pravilnika o radu u kojem se navodi da je takvo zastupanje zabranjeno samo u slučajevima gdje su dva klijenta materijalno suprotna, istakao je Karadžić.

Optuženi se, između ostalog, osvrnuo na činjenicu da mu je Registrar ponudio Coleen Rohan, advokaticu iz Amerike koja je zastupala optuženog za zločine u Srebrenici, ali mu je istovremeno uskratio pravo da izabere srpskog advokata koji je zastupao optužene u drugim slučajevima koji su dio njegove optužnice.

  • Registrar je otišao korak dalje i dodijelio je gospođu Rohan za pravnu konsultanticu Richardu Harveyu, još jednom ignorišući isti sukob interesa koji se koristio za diskvalifikaciju srpskih advokata, navodi optuženi u svom podnesku.

Budući da je optuženi odbijao da se pojavi na početku suđenja, Registrar je u novembru 2009. imenovao Harveyja za njegovog branioca, koji će ga zastupati u nastavku suđenja 1. marta 2010. godine, ukoliko i dalje bude “ometao tok suđenja”. Iako je Tribunal već jednom odbio Karadžićevu žalbu na odluku o imenovanju branioca, ocijenivši je “manjkavom”, optuženi je u decembru ponovno zatražio da se ukine odluka o postavljenju Richarda Harveyja, podsjeća BIRN - Justice Report.