{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Regina Benjamin direktorica uprave za javno zdravstvo

F
14.7.2009. u 10:55
0
0
Regina Benjamin direktorica uprave za javno zdravstvo
0
Regina Benjamin direktorica uprave za javno zdravstvo
Foto: Reuters
Američki predsjednik Barack Obama u ponedjeljak je imenovao dr. Reginu Benjamin, doktoricu opće prakse iz Alabame, direktoricom Savezne uprave za javno zdravstvo.
Imenovanje dr. Regine Benjamin, koja uz doktorat iz medicine ima i magisterij iz poslovnog upravljanja, treba potvrditi Senat.

Predstavljajući dr. Benjamin u izjavi za medije u ružičnjaku Bijele kuće, Obama je istaknuo kako je iza nje dugogodišnje iskustvo porodične doktorice u ruralnom području priobalnog dijela Alabame, u Meksičkom zaljevu.

Godine 1990. osnovala je kliniku u ribarskom selu Bayou La Batre, u Alabami. Klinika je teško oštećena u uraganu Georgeu 1998. i uraganu Katrini 2005., ali Benjamin ju je svaki puta obnovila i nastavila pružati medicinsku pomoć za 2.500 stanovnika sela.

- Oko 80 posto njenih pacijenata živi ispod granice siromaštva, a mnogi nemaju zdravstveno osiguranje, ali ona ih besplatno liječi i čak podmiruje njihove račune za lijekove, kazao je Obama.

Među njezinim pacijentima su mnogi imigranti iz Vijetnama, Kambodže i Laosa, koji čine trećinu stanovništva Bayou La Batrea, sela koje živi od ulova škampi i drugog ribolova.

Benjamin je studirala hemiju i medicinu na Univerzitetu Xavier u Louisiani, gdje je neko vrijeme bila i pripravnica CIA-e, a doktorirala je 1984. na univerzitetu Alabama u Birminghamu. Magisterij iz poslovnog upravljanja (MBA), stekla na 1991. na univerzitetu Tulane.

Ona je prva žena, prva žena afričko-američkog porijekla i prva osoba mlađa od 40 godina, koja je postala članom upravnog odbora Američkog medicinskog udruženja (AMA), u kojem je bila od 1995. do 1998. godine.

Godine 1997. primila je Nagradu Nelson Mandela za zdravstvo i ljudska prava, koju dodjeljuje Zaklada porodice Kaiser. Zaklada MacArthur je dr. Benjamin 2008. nagradila jamstvom za zajam od 500.000 dolara.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: