{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Regina Benjamin direktorica uprave za javno zdravstvo

F
14.7.2009. u 10:55
0
0
Regina Benjamin direktorica uprave za javno zdravstvo
0
Regina Benjamin direktorica uprave za javno zdravstvo
Foto: Reuters
Američki predsjednik Barack Obama u ponedjeljak je imenovao dr. Reginu Benjamin, doktoricu opće prakse iz Alabame, direktoricom Savezne uprave za javno zdravstvo.
Imenovanje dr. Regine Benjamin, koja uz doktorat iz medicine ima i magisterij iz poslovnog upravljanja, treba potvrditi Senat.

Predstavljajući dr. Benjamin u izjavi za medije u ružičnjaku Bijele kuće, Obama je istaknuo kako je iza nje dugogodišnje iskustvo porodične doktorice u ruralnom području priobalnog dijela Alabame, u Meksičkom zaljevu.

Godine 1990. osnovala je kliniku u ribarskom selu Bayou La Batre, u Alabami. Klinika je teško oštećena u uraganu Georgeu 1998. i uraganu Katrini 2005., ali Benjamin ju je svaki puta obnovila i nastavila pružati medicinsku pomoć za 2.500 stanovnika sela.

- Oko 80 posto njenih pacijenata živi ispod granice siromaštva, a mnogi nemaju zdravstveno osiguranje, ali ona ih besplatno liječi i čak podmiruje njihove račune za lijekove, kazao je Obama.

Među njezinim pacijentima su mnogi imigranti iz Vijetnama, Kambodže i Laosa, koji čine trećinu stanovništva Bayou La Batrea, sela koje živi od ulova škampi i drugog ribolova.

Benjamin je studirala hemiju i medicinu na Univerzitetu Xavier u Louisiani, gdje je neko vrijeme bila i pripravnica CIA-e, a doktorirala je 1984. na univerzitetu Alabama u Birminghamu. Magisterij iz poslovnog upravljanja (MBA), stekla na 1991. na univerzitetu Tulane.

Ona je prva žena, prva žena afričko-američkog porijekla i prva osoba mlađa od 40 godina, koja je postala članom upravnog odbora Američkog medicinskog udruženja (AMA), u kojem je bila od 1995. do 1998. godine.

Godine 1997. primila je Nagradu Nelson Mandela za zdravstvo i ljudska prava, koju dodjeljuje Zaklada porodice Kaiser. Zaklada MacArthur je dr. Benjamin 2008. nagradila jamstvom za zajam od 500.000 dolara.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: