{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Referendumom je Švicarska izgubila ugled

F
4.12.2009. u 14:16
0
58
Referendumom je Švicarska izgubila ugled
0
Referendumom je Švicarska izgubila ugled
Foto: Reuters
Islamska zajednica Bošnjaka u Njemačkoj (IZBNJ) smatra da je Švicarska referendumom o zabrani gradnje munara na džamijama izgubila ugled u svijetu, posebno muslimanskom, i pokazala krizu svog nacionalnog i vjerskog identiteta i nemogućnost da se nosi s izazovima procesa globalizacije.
IZBNJ naglašava da se rezultatima referenduma radikalizira politička scena u Švicarskoj, što ima veoma negativan utjecaj i na ostale zemlje zapadne Evrope.

Švicarska je do sada bila veoma prijatno prebivalište svih muslimana i nadamo se da zadnji pokazatelji društvenog raspoloženja prema muslimanima neće bitno utjecati na sigurnost muslimana u tom zemlji - navedeno je u saopćenju IZBNJ.

Članovi ove zajednice zabrinuti su i razočarani "i dalje slabim pravnim ali i demokratskim instrumentima o zaštiti ljudskih i vjerskih prava i sloboda nacionalnih i vjerskih manjina u Evropi" te smatraju da IZBNJ kao institucionalni vjerski predstavnik muslimana Bošnjaka u Njemačkoj ima pravo od politički odgovornih ljudi u EU-u zatražiti zaštitu ljudskih i vjerskih prava i sloboda muslimana u zemlji članici EU.

U "svojoj zabrinutosti" razmišljamo i o mogućem negativnom 'domino efektu' u drugim zemljama članicama Evropske unije ako se rezultati referenduma ne ospore u Evropskom parlamentu, čime bi došlo do direktnog narušavanja prava vjerskih manjina zagarantiranih u svim nacionalnim ustavima i konvencijama o ljudskim pravima, upozorili su iz IZBNj.

Na referendumu u Švicarskoj, koji je održan 29. novembra ove godine, 57 posto birača glasalo je protiv izgradnje munara na džamijama.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: