Svijet
0

Referendum u Rumuniji nije uspio, Basesku ostaje predsjednik

FENA
Traian Basescu (Foto: Arhiv/AFP)
Traian Basescu (Foto: Arhiv/AFP)
Trajan Basesku ostaje predsjednik Rumunije, jer referendum koji je raspisala nova vlada u namjeri da ga zbaci s vlasti nije uspio zbog nedovoljnog odživa birača.

Centralna izborna komisija objavila je da je na referendum juče izašlo 45,92 posto upisanih birača, ali je za njegov uspjeh bilo neophodno da se na biralištima, koja su zatvorena u 23 sata, pojavi barem polovina glasača.

Predsjednica izborne komisije Gabrijela Bogasiju izjavila je da je to preliminarna procjena na osnovu rezultata sa 2.889, od ukupno 18.242 biračka mjesta, uz mogućnost greške od plus minus tri posto, javila je rumunska novinska agencija Adjerpress.

Nova ljevičarska parlamentarna većina, okupljena oko Socijal-liberalne unije (USL) premijera Viktora Ponte, glasala je 6. jula za opoziv Baseskua, optuživši ga da je više puta prekršio ustav preuzimanjem dužnosti premijera i stalnim miješanjem u poslove vlade, nepoštovanjem parlamenta i drugih državnih institucija.

Baseskuova Demokratska liberalna partija (PDL), koja je 27. aprila izgubila izbore, oštro je kritikovala postupak vladajuće većine i pozvala svoje članove i simpatizere da ne izađu na referendum.

Basesku je, po zatvaranju birališta, izjavio da su birači "odbacili državni udar" tako što nisu izašli u dovoljnom broju na referendum i dodao da će po povratku u predsjedničku palatu Kotročeni pokušati da stvori osjećanje pomirenja u društvu.

"Plamen demokratije ostaje upaljen. Rumuni su odbacili državni udar 256 poslanika. Zahvaljujem se onima koji su, prevazišavši svoj gnijev zbog mjera poduzetih u vrijeme krize, danas shvatili da ovo nije bio referendum za Trajana Baseskua, već za Evropu. Vjerujem da frakcije u društvu moraju biti zaustavljene, moraju biti uništene, jer je Rumuniji potrebna sva snaga njenog naroda", poručio je Basesku u saopćenju iz sjedišta stranke, prenosi Tanjug.