Španija
0

Referendum u Kataloniji - većina za secesiju?

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Registrovan je mali odziv na neobavezujućem referendumu o nezavisnosti Katalonije. Velika većina birača izjasnila se za secesiju.

Organizatori ipak smatraju da to što se većina onih koji su glasali izjasnila za secesiju pokazuje da treba da nastave sa svojom kampanjom. Oko 30 posto od 700.000 upisanih birača u 170 gradova i sela Katalonije izjašnjavalo se na referendumu o tome da li njihova pokrajina treba da postane nezavisna država u okviru Evropske unije, saopćili su organizatori, prenosi u ponedjeljak Reuters.

Organizatori, katalonski nacionalisti, smatrali su da će referendum biti uspješan ukoliko 40 posto stanovnika te pokrajine izađe na referendum, koji je vlada u Madridu proglasila ilegalnim, nadajući se da će, ukoliko odziv bude veliki, primorati velike katalonske političke partije da organizuju pravi referendum o secesiji oblasti.

Prvi rezultati glasanja pokazuju da se gotovo 95 posto onih koji su glasali izjasnilo za to da se Katalonija izdvoji iz Španije.

  • Ovo je važan događaj koji će nas pogurati ka nezavisnosti, izjavio je portparol referendumskog procesa Uriel Beltran Reutersu.

U Kataloniji 2010. predstoje regionalni izbori, pa bi jačanje secesionističkih zahtjeva predstavljalo veliki problem za socijalističku vladu premijera José Luis Rodríguez Zapatera koja već ima velike privredne probleme, navodi Reuters.

Ispitivanja javnog mnjenja u vezi s ovim pitanjem dala su podijeljene rezultate, budući da Katalonija od 2006. ima visok stepen autonomije, podsjetila je britanska novinska agencija.

Za razliku od vremena diktature španskog vođe generala Francisca Franca (1939.-1975.), kada je upotreba katalonskog jezika bila zabranjena, danas je katalonski zvaničan jezik koji se koristi u školama i vladinim nadleštvima.

Prije tri godine Katalonci su glasali za novi statut koji reguliše odnose između Katalonije i države Španije, prema kome je stanovništvo autonomne pokrajine definisano kao posebna nacija.

Statut je usvojen i u parlamentima Katalonije i Španije, a potpisao ga je kralj Juan Carlos. Tako je Katalonija dobila veća sudska ovlašćenja i veći udio u prikupljenim prihodima.

Za umjerenu većinu Katalonaca to je bilo dovoljno, ali glavna španska opoziciona Narodna partija je zatražila od Ustavnog suda da ocjeni zakonitost statuta, pa mnogi Katalonci strahuju da će mnoge odredbe tog akta biti anulirane.

Mnogi među sedam miliona Katalonaca smatraju da se suviše novca izvlači iz najbogatije španske oblasti i preusmjerava u siromašnije dijelove Španije, a da vlada u Madridu ne uzvraća investicijama.