Svijet
30

Referendum u Donjecku: Naoružani muškarci prevozili 100.000 listića sa zaokruženim "da"

Klix.ba
Ukrajinska vojska zaustavila je i zaplijenila vozilo u kojem su trojica muškaraca prevozila oružje i čak 100.000 glasačkih listića za današnji referendum u Donjecku na kojima je već bilo zaokruženo "da" za otcjepljenje grada i formiranje nezavisne države.

Listići su otkriveni u prtljažniku vozila koje je zaustavljeno nedaleko od Donjecka, objavili su ukrajinski mediji.

Podsjetimo, glasačka mjesta za referendumsko izjašnjavanje građana otvorena su danas u Donjecku i Luganskoj oblasti.

Glasačka mjesta u Oblasti Donjecka su otvorena u 8 po lokalnom vremenu i tako je počelo referendumsko izjašnjavanje građana o političkoj budućnosti te ukrajinske regije pod kontrolom proruskih grupa. Referendumsko pitanje glasi "Da li želite da Donjeck bude federalna jedinica", a ponuđeni odgovori su "Da" i "Ne". Glasanje je moguće do 22 sata.

Stanovnici Luganske oblasti odgovaraju na pitanje "Podržavate li akt državne samostalnosti Luganske narodne republike".

Zvanične ukrajinske vlasti u Kijevu tvrde da su referendumi ilegalani i nelegitimni i da neće poštivati njegove rezultate.

Ministarstvo vanjskih poslova Ukrajine poručilo je da rezultati referenduma koji se danas sprovodi u Luganskoj i Donjeckoj oblasti neće imati pravne posljedice za teritorijalni integritet i uređenje zemlje, uz ocjenu da je riječ o "kriminalnoj farsi" u organizaciji Kremlja.

Ukrajinski mediji navode i to da se u Donjecku dešava ista situacija kao i na Krimu kada je održavan referendum 16. marta. Također, zvaničnik Bijele kuće istakao je da postoje dokazi da su brojni glasački listići tokom referenduma na Krimu bili unaprijed popunjeni.

Referendum je nezakonit, stav je Zapada koji strahuje da bi glasanje mogao da izazvove građanski rat u bivšoj sovjetskoj republici, a čak je i ruski predsjednik Vladimir Putin tražio da glasanje na istoku Ukrajine bude odloženo. Ipak, referendumi se danas održavaju.