Svijet
0

Referendum o nezavisnosti Škotske?

FENA
Alex Salmond, čelnik škotskih nacionalista
Alex Salmond, čelnik škotskih nacionalista
Škotska nacionalna stranka (SNP), čiji je glavni cilj odvajanje Škotske od Ujedinjenog Kraljevstva, pobijedila je na izborima u Škotskoj i prvi put će nakon 50 godina imati više zastupnika u škotskom parlamentu od Laburističke stranke.

Rezultati izbora samo su još jedan dokaz pada popularnosti britanskog premijera Tonyja Blaira, koji je nakon pobjede nacionalista na izborima najavio da će se povući s mjesta predsjednika Laburističke stranke, dodavši kako su rezultati čak i bolji od očekivanih.

Nacionalisti su dobili 47 mjesta u parlamentu, samo jedno više od laburista, pa neće imati većinu bez eventualne koalicije s nekom od manjih stranaka u parlamentu u kojem sjedi 129 zastupnika, prenijele su agencije.

Britanski konzervativci će imati 17 poslaničkih mjesta, a liberalni demokrati 16.

Liberalni demokrati, koji su do sada bili u vladajućoj koaliciji s laburistima, isključili su mogućnost dogovora sa SNP-om sve dok ta stranka teži ka nezavisnosti Škotske.

Alex Salmond, čelnik škotskih nacionalista, proglasio je pobjedu historijskom, a u predizbornoj kampanji je za 2010. godinu najavljivao referendum o nezavisnosti Škotske i odvajanju od Ujedinjenog Kraljevstva.