Svijet
0

Redžepi: Do kraja godine konačno definiranje statusa Kosova

FENA
Bajram Redžepi
Bajram Redžepi
U okviru zvanične posjete Parlamentarnoj skupštini BiH, grupa parlamentaraca s Kosova posjetila je danas u Sarajevu Zajednicu Albanaca u BiH.

Delegaciju Kosova je predvodio bivši kosovski premijer i trenutno poslanik Demokratske partije u Skupštini Kosova Bajram Redžepi.

On je predstavnike albanske zajednice u BiH informirao o trenutnoj situaciji na Kosovu, te naveo kako se do kraja godine očekuje konačno definiranje statusa Kosova.

"Do kraja godine treba da se završi proces definiranja statusa Kosova, u najgorem slučaju početkom 2007. godine", izjavio je Redžepi.

On je ustvrdio da sve dok se ne definira taj status, na području Balkana ne može doći do prave liberalizacije kretanja ljudi, robe i kapitala.

Upitan da li će rezultat referenduma u Crnoj Gori ubrzati rješenje statusa Kosova, Redžepi je odgovorio kako ne postoji direktna veza između referenduma u Crnoj Gori i Kosova.

"Indirektno to može da utječe da se ubrza taj proces, iako svako ima svoj put i svoje specifičnosti. U svakom slučaju, u okviru bivše Jugoslavije ostaje još samo da Kosovo definira svoj status", naglasio je Redžepi.

Goste s Kosova je o aktivnostima Zajednice Albanaca u BiH, te problemima informirao predsjednik ovog udruženja Muharrem Zejnulahu.