Svijet
0

Reditelj koji je spavao sa djevojčicom: Poljska ne da Polanskog

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Poljska definitivno neće izručiti Romana Polanskog Sjedinjenim Američkim Državama zbog 40 godina starog slučaja nezakonitog seksualnog čina.

Tužioci u Krakowu koji su tražili izručenje u korist američkog pravosuđa nisu uložili žalbu na odluku poljskog suda. Advokat slavnog reditelja Jan Olszewski prenio je kako se njegov štićenik sada osjeća puno bolje zbog činjenice da su "mane u američkom procesu napokon otkrivene".

Slavni 82-godišnji Oskarovac trenutno se nalazi u Parizu gdje radi i živi sa svojom porodicom.

Odluka o konačnom odbijanju izručenja znači da će Polanski sada moći slobodno živjeti i raditi u Poljskoj u kojoj je rođen i gdje želi napraviti svoj novi film čije je planiranje zaustavljeno zbog američkog zahtjeva za ekstradiciju.

Podsjećamo, Polanski je 1977. godine proglašen krivim za nezakonit seksualni odnos sa 13-godišnjom djevojčicom tokom fotosesije u Los Angelesu. U dogovoru sa sudom, tada 44-godišnji reditelj je odslužio jednomjesečnu kaznu nakon čega je pobjegao iz zemlje u strahu da će biti pozvan da se vrati u zatvor.

Sud u Krakowu je odlučio da zahtjev za izručenjem nema osnova jer je suđenje u SAD-u navodno bilo nepravedno te da bi eventuelni novi proces također bio neregularan.