|

Red svetoga Augustina slavi 750 godina svoje povijesti

Red svetoga Augustina slavi 750 godina svoje povijesti
0
F
FENA
7.7.2006. u 10:26
0
komentara
0

dijeljenja
Red svetoga Augustina slavi 750 godina svoje povijesti Pietro Bellini
Red svetoga Augustina ove godine slavi 750 godina svoje povijesti, a ta je godišnjica vezana uz objavljivanje bule "Licet Ecclesiae Catholicae", kojom je Aleksandar IV. odredio ujedinjenje različitih pustinjačkih redova s augustinskim Pravilom koji su postojali u to vrijeme.
Prve su augustinske zajednice nastale sa samim Augustinom, u IV. stoljeću. U trenutku njegove smrti bilo je mnogo samostana koji su otvoreni na cijelome Zapadu, a nadahnjivali su se njegovim učenjem, tako da su iz njih nastale brojne organizacije.

Osvrnuvši se u razgovoru za Radio Vatikan na ovogodišnju godišnjicu, otac Pietro Bellini, provincijalni prior augustinaca u Italiji, kazao je kako ovih 750 godina povijesti Reda, znači 750 godina milosti Gospodinove prema braći i sestrama koje je On sâm pozvao da postanu dio ove redovničke zajednice.

Govoreći nadalje o augustinskome redovniku danas, o. Bellini je kazao kako je to redovnik koji uspijeva svjedočiti Božju ljubav nazočnu u svijetu, u stvarnosti ljudi i društva onako kako ga živimo. U stvari, cijela teološka i filozofska razrada svetoga Augustina polazi od tog načela – "Bog je ljubav", te se sâm Augustinov život razvio upravo na tom temeljnom čimbeniku, na otkriću u vlastitome životu da je Bog ljubav, a što je poslije prosvijetlilo cijeli njegov život.

Mislim stoga da ne možemo biti drugo doli svjedoci nazočnosti Božje ljubavi – kazao je o. Bellini te na koncu podsjetio na riječi sv. Augustina: Ljubi i čini ono što hoćeš, odnosno budi nadahnut izvorom ljubavi, te stoga štogod radiš, radi to iz ljubavi, jer iz nje može doći samo dobro.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.