{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Red svetoga Augustina slavi 750 godina svoje povijesti

F
7.7.2006. u 10:26
0
0
Red svetoga Augustina slavi 750 godina svoje povijesti
0
Red svetoga Augustina slavi 750 godina svoje povijesti
Pietro Bellini
Red svetoga Augustina ove godine slavi 750 godina svoje povijesti, a ta je godišnjica vezana uz objavljivanje bule "Licet Ecclesiae Catholicae", kojom je Aleksandar IV. odredio ujedinjenje različitih pustinjačkih redova s augustinskim Pravilom koji su postojali u to vrijeme.
Prve su augustinske zajednice nastale sa samim Augustinom, u IV. stoljeću. U trenutku njegove smrti bilo je mnogo samostana koji su otvoreni na cijelome Zapadu, a nadahnjivali su se njegovim učenjem, tako da su iz njih nastale brojne organizacije.

Osvrnuvši se u razgovoru za Radio Vatikan na ovogodišnju godišnjicu, otac Pietro Bellini, provincijalni prior augustinaca u Italiji, kazao je kako ovih 750 godina povijesti Reda, znači 750 godina milosti Gospodinove prema braći i sestrama koje je On sâm pozvao da postanu dio ove redovničke zajednice.

Govoreći nadalje o augustinskome redovniku danas, o. Bellini je kazao kako je to redovnik koji uspijeva svjedočiti Božju ljubav nazočnu u svijetu, u stvarnosti ljudi i društva onako kako ga živimo. U stvari, cijela teološka i filozofska razrada svetoga Augustina polazi od tog načela – "Bog je ljubav", te se sâm Augustinov život razvio upravo na tom temeljnom čimbeniku, na otkriću u vlastitome životu da je Bog ljubav, a što je poslije prosvijetlilo cijeli njegov život.

Mislim stoga da ne možemo biti drugo doli svjedoci nazočnosti Božje ljubavi – kazao je o. Bellini te na koncu podsjetio na riječi sv. Augustina: Ljubi i čini ono što hoćeš, odnosno budi nadahnut izvorom ljubavi, te stoga štogod radiš, radi to iz ljubavi, jer iz nje može doći samo dobro.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Vjerujete li u uspjeh nove stranke Elmedina Konakovića u političkom životu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: