Njemačka
0

Recesija se odražava i na turizam

FENA
Nijemci zbog recesije ove godine planiraju kraće i rjeđe odmore nego inače, pokazuje studija Fondacije za pitanja budućnosti objavljena u srijedu u Hamburgu.

"Pred turizmom je teško razdoblje", rekao je voditelj ispitivanja Horst W. Opaschowski. Ustvrdio je da se Nijemci zbog recesije posebno odriču dugih i skupih putovanja u udaljena područja te da se umjesto toga odlučuju za bliža i jeftinija odredišta.

"Trend se može sažeti u nekoliko riječi: umjesto dugo i daleko - blizu i kratko", rekao je Opaschowski.

Ispitivanje provedeno u januaru pokazalo je da je tek 42 posto građana sigurno da će ići na odmor, a godinu dana prije 71 posto ispitanika bilo je sigurno da godišnji odmor neće provesti doma. Trend drugog ili trećeg putovanja tokom jedne godine ove će godine pratiti samo 11 posto ispitanika, što je četiri posto manje nego prošle godine.

Kako smatraju stručnjaci, izbor skromnijih oblika godišnjih odmora mogao bi koristiti Njemačkoj bližim odredištima, poput Hrvatske, Danske ili Austrije, jer je primjetan i trend planiranja putovanja na godišnji odmor osobnim automobilom umjesto zrakoplovom.

Studija je potvrdila i prošlosedmične procjene Dresdener Bank koja predviđa pad prihoda od turizma.