Velika Britanija
0

Rebekah Brooks i pet osoba optuženi u aferi prisluškivanja

FENA
Rupert Mudroch i Rebekah Brooks
Rupert Mudroch i Rebekah Brooks
Rebekah Brooks, bivša štićenica medijskog magnata Ruperta Murdocha, i još pet osoba, među kojima je i njen suprug, optuženi su u utorak u okviru skandala s telefonskim prisluškivanjima koji je uznemirio britansku štampu, policiju i političku klasu, saopćilo je tužilaštvo.

Šest osoba je optuženo za "ometanje u toku suđenja", saopćila je Alison Levitt, predstavnica tužilaštva.

Radi se o prvim optužbama u toj aferi koja je nastala u novinama News of the World i koja je primorala Rebekah Brooks da u julu podnese ostavku na mjesto direktorice News Internationala.

U saopćenju objavljenoim nekoliko minuta prije zvaničnog podizanja optužbe, Brooks i njen suprug Charlie "izrazili su žaljenje zbog ove nepravedne odluke koja počiva na slabim temeljima".

Među ostalim optuženim u utorak je i osobna asistentkinja Rebekah Brooks Cheryl Carter, sigurnosni zvaničnik u News Internationalu Mark Hanna, vozač Rebekah Brooks Paul Edwards, koji je bio zaposlenik News Internationala, kao i Daryl Jorsling, zadužen za sigurnost Rebekah Brooks.

Rebekah Brooks je od 2000. do 2003. godine zauzimala mjesto glavne urednice News of the World, novina koje je Rupert Murdoch ugasio u julu zbog skandala s prisluškivanjm. Prema izvještaju policije, taj tabloid s najvećim tiražom u britanskoj štampi tražio je prisluškivanje 800 osoba početkom 2000. godine kako bi dobio eksluzivne vijesti.