SAD
0

'Reaktor uništen u Siriji nije bio mirnodopski'

FENA
Sjedinjene Američke Države ponovno su u petak uvečer optužile Siriju da reaktor koji je izraelska avijacija uništila u bombardiranju područja Al-Kibar nije bio mirnodopski.

Ambasador SAD-a pri Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju (IAEA) u Beču Gregory Schulte rekao je na sjednici Odbora guvernera ove organizacije da reaktor koji je bombardiran nije imao za cilj proizvodnju struje.

On je kazao da se taj reaktor nalazio predaleko i bio nepristupačan da bi mogao biti korišten u istraživačke svrhe.

Schulte je prigovorio Damasku da primjenjuje iransku taktiku.

"Sirija trenutno želi isprobavati taktiku ometanja i nesaradnje, koju je Iran izvijestio", naglasio je on, zatraživši od IAEA-e nastavak istrage u Siriji.

Generalni direktor IAEA-e Mohamed El aradei je prošle sedmice u izvještaju naveo kako ne može isključiti mogućnost da se u uništenoj zgradi nalazio reaktor.

Sirija je, prema podacima Francuske i SAD-a, prije međunarodne inspekcije "očistila" teren na kojem se nalazio reaktor.

U izvještaju inspektora IAEA-e se navodi da su na području koje je bombardirala izraelska avijacija pronađeni tragova urana, prenijele su agencije.

Usto se navodi da infrastruktura podsjeća na reaktor, zbog čega je IAEA zatražila od Sirije da se dopusti pristup postrojenjima za koje se sumnja da bi mogla skrivati nuklearni reaktor.