Svijet
0

Reakcije u SAD-u na dodjelu Nobelove nagrade za mir Al Goreu

FENA
Za zasluge u vođenju osobne kampanje protiv globalnog zatopljenja izazvanog ljudskom aktivnošću, bivši američki potpredsjednik Al Gore, u petak je ovjenčan Nobelovom nagradom za mir, koju dijeli s UN-ovim panelom o klimi.

U saopćenju objavljenom u petak u San Franciscu, 59-godišnji Gore je kazao da je "duboko počašćen" Nobelovom nagradom i ponovio upozorenje o opasnosti od klimatskih promjena i nužnosti podizanja svijesti o njima.

"Suočeni smo s istinskom planetarnom izvanrednom situacijom. Klimatska kriza nije političko pitanje, to je moralni i duhovni izazov cijelom čovječanstvu. To je također naša najveća prilika da podignemo globalnu svijest na višu razinu", rekao je Gore. Svoju polovicu od novčanog dijela Nobelove nagrade za mir - 1.5 milijuna dolara, Gore je najavio pokloniti neprofitnom Savezu za zaštitu klime, u čijem je vodstvu.

Američke ekološke udruge pozdravile su dodjelu Nobelove nagrade Al Goreu kao veliki poticaj njihovim naporima u borbi protiv klimatskih promjena.

"To je sjajno. Nobelov odbor je rekao da su klimatske promjene najveća prijetnja miru u svijetu...i da će stotine milijuna ljudi biti ugrožene ako ništa ne poduzmemo u zaustavljanju klimatskih promjena", izjavio je za CNN, čelnik udruge Prijetelji Zemlje Roger Higman.

Bijela kuća pozdravila je dodjelu nagrade Goreu.

"Naravno da smo sretni što su potpredsjednik Gore i UN-ov Međuvladin panel o klimatskim promjenama (IPCC) primili to priznanje", rekao je glasnogovornik Bijele kuće Tony Fratto.

Na dvojbu o tome hoće li nakon dobivanja najvećeg priznanja za svoju globalnu ekološku kampanju promijeniti stajalište o (ne)sudjelovanju na predsjedničkim izborima 2008., samo Goreovi najvjerniji pristaše daju pozitivan odgovor. Njegova glasnogovornica Kalee Kreider izjavila je za TV mrežu ABC da Gore "razumije i cijeni osjećaj koji stoji iza novinskog oglasa" pokreta DraftGore.com u kojem je uz 136.000 potpisa pozvan da se kandidira, ali da "nema nikakvih planova natjecati se za predsjednika".

Bivši Goreov politički strateg Chris Lehane ocijenio je kako bi Goreovo kasno uključivanje u utrku, unatoč tom što ima "ime, potporu u bazi i iskustvo" nosilo "nekoliko osnovnih logističkih izazova", povezanih s prikupljanjem donacija, osoblja i običnog kvalificiranja za utrku.

"Nikad ne reci nikad u politici", rekao je Lehane, ističući istodobno da je Gore "sretan i zadovoljan položajem u kojem je sada, s obzirom da ima veliki utjecaj, i znajući da bi se to moglo promijeniti ako postane kandidat", prenosi Hina.

Donna Brazile, koja je 2000. godine bila u Goreovu izbornom stožeru u predsjedničkoj utrci s Georgeom W. Bushom, izgubljenoj u ponovljenom prebrojavanju glasova na Floridi, kazala je da ne vjeruje da će Nobelova nagrada promijeniti Goreove sadašnje planove ili ono što sada radi u kontekstu klimatskih promjena.