Srbija
0

Reakcije stranaka na vijest o hapšenju Karadžića

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Dok pojedine stranke u Srbiji smatraju da je hapšenje Radovana Karadžića korak bliže ka EU, drugi kažu da je to loša vijest.

Lider NS Velimir Ilić izjavio je da je "iznenađen hapšenjem Radovana Karadžića", ali i ocijenio da to hapšenje za Srbiju "predstavlja korak bliže EU". SPS je saopćila da saradnja s Haškim tribunalom mora biti dvosmjerni proces i da se ne smije svoditi samo na izručivanje optuženika. Aleksandar Vučić iz SRS-a ocijenio je da hapšenje Radovana Karadžića predstavlja "jezivu vijest" za Srbiju, prenosi web portal B92.

Velimir Ilić pita, međutim, "šta će nam ta EU donijeti".

"Smatram da narod treba da se izjasni o ulasku u EU, a ne da to vodi jedan političar ili jedna partija", rekao je Ilić.

Lider Nove Srbije istovremeno ocjenjuje da hapšenje Karadžića dokazuje da će "sve što je srpsko biti izručeno i predato Haškom tribunalu".

"Haški tribunal je oslobodio sve one koji su bili protiv Srbije. Oslobođen je i Ramuš Haradinaj i neki hrvatski generali. Haški tribunal nije bio pravedan kada su u pitanju zločini počinjeni nad Srbima. Taj sud nije bio iskren prema Srbiji", kazao je Ilić.

On je rekao da se pred Haškim sudom "sudilo samo Srbiji i srpskim optuženicima, dok su svi ostali oslobađani i sklonjeni, što nije korektno prema jednom narodu koji je kažnjen i uzimanjem dijela teritorije".

"Posljednji vid revolta Srbije bilo je skrivanje Karadžića i Ratka Mladića", smatra Ilić i navodi da "srpsko rukovodstvo ispunjava sve obaveze, a ne pita zašto se ne ispunjavaju obaveze prema Srbiji". Socijalistička partija Srbije saopćila je da saradnja s Haškim tribunalom mora biti dvosmjerni proces i da se ne smije svoditi samo na izručivanje optuženika.

U saopćenju SPS-a, koje je uslijedilo nakon objavljivanja informacije o hapšenju bivšeg predsjednika RS-a Radovana Karadžića, navodi se da se ta stranka protivi izručivanju građana Srbije, i pored toga što je saradnja s tim sudom međunarodna obaveza Srbije i što su promjenom zakonskih i ustavnih rješenja poslje 2000. godine stvorene mogućnosti za izručenje.

"SPS će razmotriti okolnosti pod kojima je uhapšen Radovan Karadžić i tražiti da se javnost Srbije upozna sa podacima od kada se Radovan Karadžić nalazi u Srbiji pod kontrolom službi bezbjednosti", navodi se u saopćenju te stranke.

SPS, kako se navodi, neće dozvoliti da bude predmet političke manipulacije, jer su punu saradnju s Haškim tribunalom, uključujući i izručenja, podržavale su i sve stranke koje su činile prethodnu Vladu Srbije.

Ta stranka navodi da MUP Srbije, kojim od nedavno rukovodi lider SPS-a Ivica Dačić, nema nikakve veze s lociranjem i hapšenjem Karadžića. Generalni sekretar Srpske radikalne stranke Aleksandar Vučić ocijenio je da hapšenje haškog optuženika Radovana Karadžića predstavlja "jezivu vijest" za Srbiju.

Vučić je rekao da je Srbija na putu nestanka, jer je predsjednik Srbije Boris Tadić počeo da učvršćuje diktaturu i naveo da on ovim hapšenjem vraća uslugu onima koji su mu pomogli da formira neprirodnu vladu sa socijlistima.

Kako je rekao, prva usluga je vraćanje ambasadora u zemlje EU iz kojih su povučeni nakon priznanja nezavisnosti Kosova, druga je hapšenje Karadžića, a treća usluga će, prema njegovoj ocjeni, biti priznavanje nezavisnosti Kosova za godinu dana.

"Tadić je učinio sve da Srbija nestane i da ljudi koji su simbol patriotizma nestanu", kazao je Vučić.