Svijet
0

Reakcije na tibetanske proteste u Kini

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Indija je u nedjelju pozvala tibetanske demonstranate i vlasti Narodne Republike Kine da počnu dijalog radi poboljšanja situacije u Lhasi; Japan je poručio da predstojeće Olimpijske igre u Pekingu ne bi smjele biti ugrožene, a Washington je zatražio od Kine da poštuje prava građana koji izražavaju svoje političke i vjerske stavove.

Glasnogovornik indijskog ministarstva vanjskih poslova Navtej Sarna kazao je da su uznemirujući izvještaji o situaciji i nasilju u Lhasi i vijesti o pogibiji nevinih ljudi.

"Nadamo se da će se sve strane, dijalogom i nenasilnim mjerama, angažirati na poboljšanju situacije i otklanjanju uzroka problema na Tibetu, koji je autonomna oblast Kine", rekao je Sarna, prenio je Reuters.

U požarima nakon demonstracija, prema zvaničnim podacima, život je izgubilo 10 ljudi. Međutim tibetanska vlada u izbjeglištvu u indijskom gradu Dharamsali tvrdi da je broj poginulih u neredima dostigao najmanje 80 u Lhasi 14. marta.

Prema ovom izvori, u tim sukobima su povrijeđene 72 osobe. Zvanična kineska novinska agencija Xinhua je javila da je teže povrijeđeno 12 policajaca.

New Delhi, kako je prenio Reuters, pokušava pažljivo balansirati u odnosima sa susjednom NR Kinom, s kojom želi proširiti diplomatske i trgovinske veze nakon višedecenijskih nesuglasica, uključujući i kratak ratni sukob 1962. godine.

Kamen je spoticanja u odnosima dviju zemalja i činjenica da je Indija primila tibetanskog budističkog duhovnog vođu Dalaj Lamu kada je pobjegao iz Tibeta 1959. Dalaj Lama otada živi u progonstvu u indijskom gradu Dharamsali, u kojem je i sjedište samoproglašene tibetanske vlade u egzilu.

Šef japanske diplomatije Masahiko Komura, pozivajući na mir u Lhasi, rekao je: "Pozivam kinesku vladu da pažljivo razmisli kako Olimpijske igre ne bi bile ugrožene."

Južnokorejska agencija Yonhap ocijenila je, u uvodniku, kako je "oštar odgovor Kine u suprotnosti s duhom Olimpijskih igara koje promoviraju mir u svijetu".

Američka državna tajnica Condoleezza Rice izjavila je da je predsjednik George W. Bush pozvao vlasti u Pekingu da počnu "suštinski dijalog" s Dalaj Lamom.

"Tražimo od Kine da poštuje osnovna i općepriznata prava svih svojih građana na mirno izražavanje političkih i vjerskih stavova i pozivamo Kinu da oslobodi redovnike i sve ostale koji su privedeni zbog toga što su mirno izražavali svoje stavove", rekla je Rice.

Hillary Clinton, demokratska kandidatkinja za nominaciju za predsjedničkog kandidata i bivša prva dama SAD-a, kritizirala je kinesku "represiju" u Tibetu.

"Tibetanski redovnici su ove sedmice poslali poruku svijetu da su njihove težnje za vjerskom slobodom jednako snažne kao što su uvijek bile", navela je Clinton u saopćenju.