Svijet
0

Reakcije na terorističke napade u Amanu

FENA
Generalni sekretar Ujedinjenih naroda Koffi Annan, koji se trenutno nalazi u Saudijskoj Arabiji, odgodio je današnju posjetu Amanu zbog terorističkih napada u kojima je poginulo najmanje 60, a povrijeđeno na stotine osoba, te pozvao na "pokretanje kolektivne akcije protiv terorizma", rekao je njegov glasnogovornik.

Američki predsjednik George W. Bush najoštrije je osudio "barbarske" napade u Amanu i ponudio pomoć svoje zemlje "u borbi protiv terorizma", saopćio je glasnogovornik Bijele kuće.

Ruski predsjednik Vladimir Putin pozvao je u četvrtak "na beskompromisnu borbu protiv zla" koje predstavlja međunarodni terorizam, nakon napada u Amanu.

"Krvava teroristička akcija u Amanu upravo je potvrdila izuzetnu aktuelnost zadatka za mobiliziranjem svjetske zajednice u beskompromisnu borbu protiv zla, koje nema ni svoje nacionalnosti ni vjerske pripadnosti", napisao je Putin u svom telegramu sućuti jordanskom kralju Abdullahu II.

"Najodlučnije osuđujemo ovaj nehumani zločin, čiji je cilj sabotiranje sigurnosti i stabilnosti vaše zemlje i regiona u cjelini", navodi se dalje u Putinovom telegramu.

Visoki predstavnik Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Javier Solana osudio je u četvrtak neopravdanu "terorističku ludost" nakon trostrukog krvavog samoubilačkog napada u Amanu u srijedu na hotele.

"Teroristička ludost izazvala je među nevinima pravu pustoš, koja je neopravdana", rekao je Solana, naglasivši da je "terorizam agresija na ona mjerila vrijednosti koja ne dijele svi".

"Oštro osuđujem terorističke napade u kojima ima toliko mrtvih i povrijeđenih u Amanu", kazao je on izražavajući svoju sućut jordanskom narodu i kralju Abdullahu II.

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda sastat će se u četvrtak kako bi razmotrilo napade u Amanu, saopćio je diplomatski izvor u New Yorku.