"Državni udar"
5

Reakcije na preuzimanje ovlasti nad Katalonijom: Španija krenula opasnim, neliberalnim putem

Klix.ba
Nakon što je Vlada Španija aktivirala član 155. kojim preuzima ovlasti nad Katalonijom, reagirali su brojni političari iz Katalonije. Kazali su kako nastupa vrijeme diktature.

Reakcija predsjednika Carlesa Puigdemonta bit će poznata večeras u 21 sat kada će pročitati zvaničnu izjavu. Katalonska nacionalna skupština objavila je status: "Stigao je čas da se oprostimo do člana 155. i da poželimo dobrodošlicu Republici Katalonija".

Mnogi očekuju kako će Katalonija večeras proglasiti nezavisnost.

Sekretar organizacije Podemos Pablo Echenique kazao je kako je šokiran suspenzijom demokratije, ne samo u Kataloniji, već cijeloj Španiji.

"Svim demokratama se digla kosa na glavi zbog ovog što smo upravo čuli", rekao je Echenique dodavši kako će njegova stranka održati hitan sastanak kako bi vidjeli šta će dalje.

Generalna sekretarka druge najjače stranke Katalonije ERC-a Marta Rovira kazala je da je ovo državni udar.

"Imamo demokratski i legalni mandat koji pokriva sve što smo učinili od 27. septembra 2015. godine. Španska vlada je napravila državni udar na pravnu i demokratsku većinu", istakla je Rovira.

Reagovao je i član Škotske nacionalne partije John Nicolson koji je kazao kako je Španija krenula opasnim, neliberalnim putem jer je preuzela kontrolu nad katalonskom vladom i pokrenula hapšenje političkih zatvorenika.

Galicijski političar Xosé Manuel Beiras kazao je kako je aktivacija člana 155. državni udar kojim građane vode u pakao.

Mnogi su kazali kako će ovaj potez još više udaljiti Katalonce od Španije, te nazvali ovo diktatorskom radnjom.

Senat Španije zasjedat će sljedeće sedmice kada će biti konačno donesena odluka da li će Kataloniji biti ukinute ovlasti i raspisani novi prijevremeni izbori.