Svijet
0

Reakcije na Brownovo odustajanje od prijevremenih izbora

FENA
Vođa britanske opozicije i Konzervativne stranke David Cameron nazvao je "ponižavajućim povlačenjem" izjavu premijera Gordona Browna da u Velikoj Britaniji ove jeseni neće biti prijevremenih parlamentarnih izbora.

Premijer Brown je u intervjuu televiziji BBC nagovijestio da tih izbora neće biti ni tokom 2008.

Brown je, kako je rekao, donio takvu odluku jer mu je potrebno više vremena da pokaže "svoju viziju Britanije" pošto od juna, kada je postao premijer, za to nije bilo vremena.

Većina britanskih komentatora smatra međutim da je Brown odustao jer bi laburisti ove jeseni izgubili na izborima.

Cameron, čija stranka vodi prema anketama, precizirao je kako Brown "misli da je britanski narod glup".

U Velikoj Britaniji se već mjesecima, posebno iz krugova vlade, najavljivalo da će ove jeseni biti održani prijevremeni izbori kako bi novi premijer Brown, nakon odlaska Tonyja Blaira, dobio svoj mandat.

Brown je čak kada je preuzeo mjesto premijera u junu, imenovao izborni štab, pisma s predizbornim instrukcijama su bila poslana partijskim aktivistima i prava predizborna kampanja je već bila pokrenuta.

Bio je čak, kako saznaje štampa, određen i datim izbora, 1. novembar, i državni aparat je dobio instrukcije da se priprema za izbore.

Objavljena istraživanja javnog mnijenja su pokazivala prednost laburista i Browna, pa se željela iskoristiti promjena raspoloženje građana među kojima je u vrijeme Blaira značajno opala popularnost partije koja je na vlasti već 11 godina.

Pokazalo se, međutim, da je realnost ipak drugačija.

Sdmičnik The Observer, koji je izuzetno blizak vladajućim laburistima, u nedjelju tvrdi da je Brown odustao od izbora jer "stvarna" istraživanja pokazuju da su konzervativci u prednosti i da bi laburisti izgubili izbore ove jeseni.

Brown očigledno nije htio izgubiti vlast tako brzo.

No, kako primjećuje konzervativni Sunday Telegraph, izborna neodlučnost premijera Browna će znatno oslabiti njegovu vladu i autoritet njega samoga.

Brown je, ocjenjuje list, pokazao da je "slab i neodlučan" i odgađanjem izbora je priznao da on i njegova stranka nemaju podršku britanske javnosti.

U Britaniji je zakonom samo reguliran maksimalan period od pet godina između izbora, a unutar toga vremena premijer može raspisati izbore kad god želi. Prethodni izbori su održani 2005. godine.

Sada je, tvrdi Observer, jasno da novi parlamentarni izbori neće biti organizirani prije 2009. godine.