{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Reakcija Vatikana je bespomoćno neadekvatna"

F
3.4.2010. u 20:02
0
7
"Reakcija Vatikana je bespomoćno neadekvatna"
0
"Reakcija Vatikana je bespomoćno neadekvatna"
Papa Benedict XVI (Foto: AFPTV/POOL)
Dan uoči Uskrsa, The Financial Times u subotu se u redakcijskom komentaru osvrnuo na reakcije Vatikana na sve veći broj svjedočenja, koja se pojavljuju širom Evrope, o zlostavljanju djece od katoličkih sveštenika.
List ocijenjuje da je reakcija Svete stolice "bespomoćno neadekvatna", i da je riječ o "užasnom zločinu" koji crkva pokušava da prikrije.

Financial Times smatra da u potrazi za odgovornima treba ići do vrha, odnosno do samog Vatikana.

List smatra da je intelekutalno nečasno kriviti sekularizam za zlostavljanje djece u crkvenim krugovima što je, kako se navodi, jedna od poruka sadržanih u izvinjenju pape Benedikta XVI upućenom irskim vjernicima u svjetlu otkrića vezanih za zlostavljanje djece od katoličkih sveštenika u toj zemlji.

Vatikan, navodi list, ne odustaje od namjere da uporno poriče krivicu, pokušavajući da skandal predstavi kao pokušaje da se crkva diskredituje a Papin ugled naruši.

Financial Times poziva Katoličku crkvu da preuzme odgovornost za zlostavljanje maloljetnika od njenih sveštenika i velikodostojnika, i da sarađuje sa sudovima u svim slučajevima gdje postoje opipljivi dokazi o počinjenim zlodjelima.

To je, navodi list, jedini način da se spasi ugled Vatikana.

Istovremeno, The Daily Telegraph prenosi vijest da se specijalna telefonska linija koju je uspostavila Katolička crkva u Njemačkoj kako bi pomogla žrtvama zlostavljanja od sveštenika "usijala" već prvog dana rada.

Preko 4.500 osoba pokušalo je da stupi u kontakt sa savjetnicima i psiholozima, što je uzrokovalo pad sistema i zagušenje linija, a crkvene zvaničnike natjeralo da javnosti upute izvinjenje uz napomenu da nisu očekivali tako veliki odziv oštećenih.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: