{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Reakcija Vatikana je bespomoćno neadekvatna"

F
3.4.2010. u 20:02
0
7
"Reakcija Vatikana je bespomoćno neadekvatna"
0
"Reakcija Vatikana je bespomoćno neadekvatna"
Papa Benedict XVI (Foto: AFPTV/POOL)
Dan uoči Uskrsa, The Financial Times u subotu se u redakcijskom komentaru osvrnuo na reakcije Vatikana na sve veći broj svjedočenja, koja se pojavljuju širom Evrope, o zlostavljanju djece od katoličkih sveštenika.
List ocijenjuje da je reakcija Svete stolice "bespomoćno neadekvatna", i da je riječ o "užasnom zločinu" koji crkva pokušava da prikrije.

Financial Times smatra da u potrazi za odgovornima treba ići do vrha, odnosno do samog Vatikana.

List smatra da je intelekutalno nečasno kriviti sekularizam za zlostavljanje djece u crkvenim krugovima što je, kako se navodi, jedna od poruka sadržanih u izvinjenju pape Benedikta XVI upućenom irskim vjernicima u svjetlu otkrića vezanih za zlostavljanje djece od katoličkih sveštenika u toj zemlji.

Vatikan, navodi list, ne odustaje od namjere da uporno poriče krivicu, pokušavajući da skandal predstavi kao pokušaje da se crkva diskredituje a Papin ugled naruši.

Financial Times poziva Katoličku crkvu da preuzme odgovornost za zlostavljanje maloljetnika od njenih sveštenika i velikodostojnika, i da sarađuje sa sudovima u svim slučajevima gdje postoje opipljivi dokazi o počinjenim zlodjelima.

To je, navodi list, jedini način da se spasi ugled Vatikana.

Istovremeno, The Daily Telegraph prenosi vijest da se specijalna telefonska linija koju je uspostavila Katolička crkva u Njemačkoj kako bi pomogla žrtvama zlostavljanja od sveštenika "usijala" već prvog dana rada.

Preko 4.500 osoba pokušalo je da stupi u kontakt sa savjetnicima i psiholozima, što je uzrokovalo pad sistema i zagušenje linija, a crkvene zvaničnike natjeralo da javnosti upute izvinjenje uz napomenu da nisu očekivali tako veliki odziv oštećenih.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: