Svijet
0

Reakcija NATO-a na rusku prijetnju da će razmjestiti rakete u Bjelorusiji

FENA
Sjevernoatlantski savez je u srijedu, bez dramatizacije, kritizirao Rusiju koja je ponovo zaprijetila da će razmjestiti rakete kratkog dometa u Bjelorusiji ako se u Poljskoj i u Republici Češkoj postavi američki proturaketni štit.

"Govoriti o usmjeravanju raketa prema zapadnoj Evropi je prevaziđeno i nije dobro jer to ne rješava stvari", rekao je glasnogovornik NATO-a James Apparthurai.

U srijedu popodne u Bruxellesu je održan sastanak vojnog komiteta šefova glavnih štabova 26 zemalja Saveza s ruskim kolegom generalom Jurijem Balujevskim, u okviru partnerstva NATO-Rusija.

Ruska vojska je u srijedu nagovijestila da bi mogla razmjestiti raketa u Bjelorusiji, bivšoj sovjetskoj republici, koja graniči s Poljskom, ako Washington i dalje ustraje u svom projektu postavljanja elemenata proturaketnog štita u centralnoj Evropi.

"Svaka akcija obavezno povlači reakciju, što je također slučaj s elementima proturaketnog štita u Poljskoj i Republici Češkoj", rekao je general Vladimir Zaritski, visoki zvaničnik ruskog ministarstva odbrane, navodi novinska agencija Interfax.

Govoreći o mogućnostima da bjeloruskoj vojsci stavi na raspolaganje balističke rakete kratkog dometa Iskander, on je u tome kontekstu dodao da bi se to moglo dogoditi ukoliko "to dozvole uvjeti i stav Bjelorusije".