Obrazloženje
119

Reakcija iz ambasade: Turska ne kupuje od Rusije žito ukradeno u Ukrajini, već to čine pojedinci

B. R.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
U Ambasadi Turske u Bosni i Hercegovini naglasili su Turska ne kupuje žito od Rusije koje je navodno ukradeno od Ukrajine, već da to čine pojedinci u Turskoj.
Ambasador Ukrajine u Turskoj Vasil Bodnar je prošle sedmice izjavio da je Turska među kupcima spomenutog žita. Međutim, u Ambasadi Turske se pozivaju na kasnije obrazloženje Ambasade Ukrajine.

"Ovu izjava Ambasade Ukrajine ne odnosi se na Tursku, već na određene pojedince u Turskoj. Navedena ambasada je ovo pitanje razjasnila kasnijom ispravkom, navodeći pri tom da su sarađivali s turskim vlastima na identifikaciji dotičnih osoba. U međunarodnim medijima se mogu naći vijesti u vezi s tim", poručili su iz Ambasade Turske u Bosni i Hercegovini.

Podsjećamo, prema navodima obavještajnog odjela Ministarstva odbrane Ukrajine, ukradeno žito se ruskim brodovima transportuje i u sirijsku luku Latakija. Tvrde da su Rusi i kamionima iz regije Herson na poluotok Krim prevezli 1.500 tona žita. Egipat je odbio prihvatiti jednu od brodskih pošiljki žita iz Rusije.

CNN je objavio fotografije napravljene satelitima, a za koje je navedeno da se na njima vidi ukradeno žito.

Moskva negira ukrajinske navode. U međuvremenu su Ukrajina, Sjedinjene Američke Države i Evropska unija optužile Rusiju da hranu koristi kao oružje. Rusi su istakli da će omogućiti izvoz hrane, ali ako im se povuku sankcije, prenosi list Jerusalem Post.