Reagovanja: Smrt Kim Jong-ila, prekretnica ili opasnost

F
FENA
19.12.2011. u 15:01
0
2
Reagovanja: Smrt Kim Jong-ila, prekretnica ili opasnost
0
Reagovanja: Smrt Kim Jong-ila, prekretnica ili opasnost Kim Jong-il (Foto: AFP)
Smrt sjevernokorejskog vođe Kim Jong-Ila, kojeg nasljeđuje njegov sin, potiče nagađanja hoće li se komunistička zemlja sada otvarati prema svijetu i reformama ili ustrajati u izolaciji, analiziraju agencije i pišu da će biti odgođeni planirani pregovori o sjevernokorejskom nuklearnom programu.
Kim Jong-il umro je u subotu od srčanog udara, prepuštajući sinu Kim Jong-unu, određenu za nasljednika, jednu od najzatvorenijih zemalja na svijetu, snabdijevenu nuklearnim oružjem, ali diplomatski izoliranu, čija je ekonomija na izdisaju.

U poruci "dubokog saučešća" sjevernokorejskom narodu i vodstvu Kina, jedna od rijetkih saveznica Sjeverne Koreje, napisala je da je "šokirana smrću druga predsjednika Narodne Demokratske Republike Koreje". Ekonomski uticaj Kine na Sjevernu Koreju jačao je otkako su Južna Koreja i zapadne zemlje prestale pomagati Pjongjangu zbog njegove nesuradnje u nuklearnom pitanju.

Jedina komunistička dinastija na svijetu još nije počela reforme, strahujući da bi mogle potkopati njenu vlast, piše agencija AFP, a Reuters analizira da je smrt u pravom smislu "potresla" Kinu koja sada strahuje za stabilnost svoje štićenice.

"Zaštita stabilnosti kineske granice sa Sjevernom Korejom duge 1.415 kilometara i zaštita regije bit će vrlo bitna, to više što će kineske vođe biti i sami usredotočeni na pitanje nasljedstva iduće godine, kad s dužnosti predsjednika KP Kine odstupi predsjednik Hu Jintao", piše Reuters.

Stručnjaci, koje je Reuters konsultirao, ocjenjuju da će Sjeverna Koreja vjerojatno početi ekonomske reforme jer je "naraštaj Kima Jong-una jako svjestan da Sjeverna Koreja ne može ostati izolirana od ostatka svijeta", smatra Wei Zhijiang, direktor korejskog instituta na univerzitetu Zgongshan u južnoj Kini.

Dok će reforme biti dobre za Peking koji ih dugo zagovara, one bi istodobno mogle oslabiti politički i ekonomski uticaj Kine na Sjevernu Koreju, zemlju od 24 miliona stanovnika i 122.762 kvadratnih kilometara površine.

Stabilnost Korejskog poluostrva zabrinjava i zapadne zemlje sa Sjedinjenim Američkim Državama na čelu, koje strahuju od sjevernokorejskog nuklearnog programa. Zapad strahuje da bi tranzicija na mladog i nepoznatog vođu mogla pogoršati izglede za nuklearne pregovore. Ocjenjuju da će se nasljednik željeti dokazati i da bi mogao biti izložen unutarnjim pritiscima te će u prvo vrijeme biti odgođeni pregovori o nukelarnom programu.

Smrt Kima Jong-ila "mogla bi biti prekretnica za Sjevernu Koreju", ocijenio je britanski ministar vanjskih poslova William Hague i u "poruci ohrabrio Sjevernu Koreju da radi za mir i sigurnost i poduzme potrebne mjere kako bi omogućio nastavak šeststranih pregovora o denuklearizaciji Korejskog poluostrva.

Šeststrani pregovori obuhvaćaju dvije Koreje, SAD, Kinu, Japan i Rusiju. Pregovarači trebaju uvjeriti Pjongjang da odustane od nuklearnih ambicija u zamjenu za energetsku i prehrambenu pomoć za kojom vapi ta nerijetko gladna zemlja. Pregovori su stali potkraj 2008., a Sjeverna Koreja otad je izvela nuklearne pokuse, prenosi Hina.


Komentari (2)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: