{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Reaganovi dnevnici

F
9.7.2007. u 17:15
0
0
Reaganovi dnevnici
0
Reaganovi dnevnici
Ronald Reagan
Tokom svoja dva mandata kao četrdeseti predsjednik Sjedinjenih Država Ronald Reagan je vodio dnevnik u koji je upisivao rukom svoje najintimnije misli i opservacije o izuzetnim povijesnim događajima, ali i o svakodnevnim rutinama svog predsjednikovanja.
Gotovo dvadeset godina nakon što je napustio dužnost, ovi zapisi – zapravo jedini predsjednički dnevnik u ovakvom obliku u američkoj povijesti - mogu se pronaći u knjižarama pod jednostavnim naslovom Reganovi dnevnici.

Reaganovi dnevnici pružaju nevjerovatan uvid u jednog od najvažnijih američkih predsjednika i bacaju novo svjetlo na to kakav bi karakter trebao imati istinski američki čelnik. Bilo da se nalazio u radnoj sobi rezidencijalnog dijela Bijele kuće ili u svom avionu Air Force One, svake noći predsjednik Reagan je pisao o događajima dana, što je često uključivalo njegovu komunikaciju sa svjetskim čelnicima kao što su Mihail Gorbačev, papa Ivan Pavao II i Margaret Tatcher, između ostalih.

U svojim dnevnicima, četrdeseti američki predsjednik piše i o nezaboravnim trenucima koji su definirali jedno razdoblje – od njegove prve inauguracije, kraja hladnog rata, krize s taocima u Iranu, do pokušaja Johna Hinckleya da izvrši atentat na njega. Ova knjiga otkriva više od pukog političkog iskustva Ronalda Reagana; mnogi unosi odnose se na njegove misli i osjećaje o privatnim stvarima – ljubavi prema njegovoj supruzi Nancy Reagan, njihovoj obitelji, njegovo vjeri u Boga i snazi molitve.

Prije Reaganovih dnevnika američka javnost rijetko je imala pristup nefiltriranim doživljajima i stavovima nekog predsjednika, pisanim njegovim vlastitim riječima – od opisa kad se skoro utopio u bazenu jedne holivudske prijateljice do odlučnosti da se bori protiv Fidela Castra gdje god može i da spriječi da Karipsko more postane 'Crveno jezero'.

Čitatelj ovih dnevnika – pisanih glasovitim Reaganovim stilom, kombinacijom britke inteligencije i humora - steći će jedinstveno razumijevanje jednog od najomiljenijih stanara Bijele kuće u američkoj povijesti. Saznat će da je četrdeseti američki predsjednik svog državnog tajnika Alexandera Haiga smatrao "nevjerojatno paranoidnim", a pop zvijezdu Michaela Jacksona iznenađujuće sramežljivim. Saznat će da je odbijao razgovarati sa svojim sinom Ronom Reaganom nakon što mu je ovaj jednom zalupio slušalicu, a za svoju kćer Patti vjerovao je da ima "poremećene odnose s obitelji". A saznat će i da se osjećao konstantno usamljenim kad njegova supruga Nancy nije bila kod kuće.

Ronald Reagan nikad prije dolaska u Bijelu kuću nije vodio dnevnik, međutim, to se sve promijenilo nakon inauguracije 20. januara 1981. godine. Za razliku od mnogih drugih koji počinju voditi dnevnik, Ronald Reagan ozbiljno je shvaćao svoj dnevnik i tokom njegovih osam godina u Bijeloj kući nije propustio nijedan dnevni unos, osim kad se nalazio u bolnici. Rezultat te predanosti su Reaganovi dnevnici, koje je za tisak priredio historičar Douglas Brinkley a objavila izdavačka kuća HarperCollins Publishers, javio je Glas Amerike.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: