RCC otvorio ured u Bruxellesu

F
FENA
20.10.2008. u 16:31
0
0
RCC otvorio ured u Bruxellesu
0
RCC otvorio ured u Bruxellesu
Regionalno vijeće za suradnju (RCC), koje je nasljednik Pakta o stabilnosti u jugoistočnoj Evropi, otvorilo je u ponedjeljak u Bruxellesu ured koji bi trebao osigurati svakodnevnu radnu komunikaciju s Evropskom komisijom.
Ured je otvoren u prisustvu glavnog tajnika RCC-a Hide Biščevića, povjerenika za proširenje Ollija Rehna te brojnih predstavnika evropskih i euroatlantskih institucija.

Glavni tajnik RCC-a rekao je da će Evropska komisija uskoro objaviti Multikorisničku strategiju EU-a za razdoblje 2008-2011. godine, koja će predstavljati "konkretan prijevod Solunske agende" u nekoliko prioritetnih područja - energetika, infrastruktura, gospodarska suradnja, pravosuđe i unutarnji poslovi.

"Riječ je o završnici priprema za Multikorisničku strategiju Evropske unije. Vlade zemalja jugoistočne Europe pozvane su da u sljedećih nekoliko mjeseci osmisle zajedničke prekogranične projekte u tim područjima", rekao je Biščević. Evropska unija bi sa svoje strane mogla osigurati između 400 i 600 miliona eura za takve projekte, dodao je.

Biščević je najavio da će uskoro uspostaviti stalni mehanizam za suradnju između Evropske komisije, RCC-a i predstavnika vlada zemalja u regiji, koji će se sastajati jedanput mjesečno u Sarajevu, sjedištu glavnog tajništva RCC-a.

Taj stalni mehanizam trebao bi koordinirati rad na prekograničnim projektima za koje će se tražiti finansijska pomoć Evropske unije i međunarodnih finansijskih institucija.


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.
Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: