Britanski mediji
0

'Razvodnjeni' samit o Istočnom partnerstvu

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Londonski Daily Telegraph, u izvještaju sa samita Evropske unije i šest bivših sovjetskih republika, piše u petak da su čelnici Unije "razvodnili" savez sklopljen sa šest istočnoevropskih zemalja zbog straha od negativnih reakcija kod kuće na veće migracije stanovništva tih zemalja u EU.

Kao primjere "razvodnjavanja" list navodi zamjenu termina "evropske zemlje" terminom "partnerske zemlje", preuzimanje manje obaveza prema viznoj liberalizaciji i zapošljavanju stanovnika istočnih susjeda EU-a u zemljama Unije.

Daily Telegraph posebno ističe slučaj Ukrajine, i piše da se Rusija i EU bore za uticaj u toj zemlji. List podsjeća i da su njemački i poljski šefovi diplomatije upozorili prošle sedmice na "destabilizirajući uticaj" rusko-ukrajinskih odnosa na EU.

U izvještaju The Guardiana sa samita u Pragu ističe se da novosklopljeni savez EU-a sa šest istočnih susjeda – Azerbejdžanom, Armenijom, Gruzijom, Moldavijom, Bjelorusijom i Ukrajinom – predstavlja izazov ruskom uticaju u tim zemljama.

Utrka između Kremlja i Zapada za uticaj u nestabilnom prostoru između Rusije i EU-a ušla je u višu brzinu, piše Guardian, i dodaje da je inicijativa Istočno partnerstvo pokrenuta u okviru nastojanja EU-a da ograniči ruski uticaj u regiji koji Moskva zove "blisko inozemstvo".

Evropska unija to pokušava zbog događaja koji su u proteklih devet mjeseci izvori destabilizacije, posebno rata u Gruziji i rata oko plina s Ukrajinom, ocjenjuje Guardian.