Iran
0

Razotkrivena zavjera finansirana iz SAD-a?

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Iranske vlasti uhapsile su četiri Iranca optužena za umiješanost u zavjeru, koju su navodno finansirali Amerikanci, na svrgavanju islamskog sistema vladavine, saopćilo je u utorak iransko pravosuđe.

Saopćenje je objavljeno samo sedmicu uoči inauguracije Baracka Obame za novog američkog predsjednika, koji je, za razliku od Georgea W. Busha, obećao da će povećati diplomatske napore u bavljenju Iranom i direktne razgovore s njegovim čelnicima.

Dvije zemlje, koje tri decenije nemaju diplomatske odnose, uvučene su u dugotrajan spor u vezi s iranskim nuklearnim programom, za koji Washington tvrdi kako mu je cilj proizvodnja bombi. Teheran odbacuje te optužbe.

Iranski zvaničnici često optužuju svoje zapadne neprijatelje da nastoje potkopati islamsku državu "mekom" ili "baršunastom revolucijom" uz pomoć intelektualaca i ostalih u zemlji.

Glasnogovornik pravosuđa Alireza Jamshidi izjavio je da su osumnjičeni uhapšeni u Teheranu i da će njihove presude uskoro biti objavljene.

"Vijest čiji detalji će biti objavljeni sutra ili prekosutra u vezi je s mrežom čija je namjera bila svrgnuti naš sistem uz američko finansiranje", izjavio je Jamshidi na konferenciji za novinare, javio je Reuters.

"Jedan od ciljeva tih pojedinaca koji su djelovali unutar Irana bio je uspostava mreže na svrgavanju islamskog establišmenta, a svi njeni članovi su uhapšeni", kazao je on.