Uništeno desetine kuća
0

Razorni požari u Australiji, vlada zaprimila 42.000 zahtjeva za pomoć

L. S.
U šumskim požarima koji bjesne širom australske sjeverne države Kvinslend poginule su dvije osobe, a desetine kuća je uništeno, dok vatrogasci putuju iz cijele zemlje i sa Novog Zelanda kako bi pokušali obuzdati požar.

Rani početak sezone požara dolazi jer je Australija zabilježila svoj najsušniji septembar do sada, a meteorološki biro prognozirao je mjesece vrućeg vremena i padavina ispod prosjeka.

Stanovnicima je rečeno da se evakuišu iz dva velika požara u jugoistočnom dijelu Kvinslenda, iako desetine požara i dalje bukte širom države u kojoj je od prošle sedmice uništeno najmanje 45 kuća, a dvije osobe poginule.

Premijer Anthony Albanese nazvao je požare razornim prilikom današnje posjete državi, kada je rekao da će savezna vlada pružiti dodatnu podršku u rješavanju, kako procjenjuje, najmanje 42.000 zahtjeva za pomoć kao rezultat razaranja.

"Ovo su srceparajuće scene kada ljudi izgube svoje kuće. "Ovo je težak period i biće teško ljeto", rekao je Albanese iz grada Bundaberga, u blizini jednog od velikih požara. Također, dodao je da su vatrogasci iz susjedne države Viktorije i Novog Zelanda bili na putu u pomoć.