{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Razočarenje zbog isteka izraelskog moratorija na izgradnju naselja

F
28.9.2010. u 09:53
0
1
Razočarenje zbog isteka izraelskog moratorija na izgradnju naselja
0
Razočarenje zbog isteka izraelskog moratorija na izgradnju naselja
Sjedinjene Države izrazile su razočarenje zbog odluke Izraela da dozvoli da istekne djelimični moratorij na izgradnju u jevrejskim naseljima na okupiranoj Zapadnoj obali.
Zbog isteka moratorija, čije su produženje tražili Palestinci, SAD i međunarodna zajednica, doveden je u pitanje nastavak tek obnovljenih direktnih pregovora između Izraela i Palestinske uprave.

Portparol State Departmenta Philip J. Crowley rekao je novinarima da je američki izaslanik za Bliski istok George Mitchell u kontaktu s izraelskim i palestinskim zvaničnicima i da će američka delegacija posjetiti regiju već ove sedmice, prenijeli su izraelski mediji.

"Mi smo razočarani ali ostajemo usredsređeni na dugoročni cilj i razgovaraćemo s obje strane o uticaju izraelske odluke, rekao je Crowley novinarima, naglasivši da u ovom trenutku nema zakazanih direktnih pregovora i da tek treba da se vidi kako da se ide naprijed."

On je izrazio nadu da će Arapska liga (AL) nastaviti da podržava te pregovore i nakon odluke Izraela da ne produži moratorij.

"Imaćemo dodatne razgovore s ključnim zemljama u narednim danima i nadamo se da će sastanak AL podržati nastavak procesa, dodao je portparol, aludirajući na sastanak AL koji je najavio palestinski predsjednik Mahmoud Abbas kako bi se odlučilo da li da se pregovora ili ne."

Očekuje se da će se sastanak održati u Kairu za sedmicu dana.

Cilj pregovora je da se postigne sporazum o stvaranju nezavisne palestinske države koja će živiti u miru i sigurnosti uz Izrael.

Crowley je rekao da treba preduzeti konkretne akcije kako bi se taj cilj postigao za godinu dana, kako je najavljeno kada su pregovori obnovljeni 2. septembra u Washingtonu.

Izrael se suprotstavio zahtjevima SAD-a i međunarodne zajednice da produži moratorij, čime je povećana opasnost da će Palestinci u znak protesta ustati od pregovaračkog stola.

Moratorij je istekao u ponoć, a protiv produženja je bila izraelska desničarska vladajuća koalicija u kojoj su mnoge pristalice jevrejskih naseljenika.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu je zato upozoravao da je produženje moratorija politički nemoguće.

Jevrejski naseljenici su zaprijetili da će srušiti njegovu vladu ako se moratorijum ne okonča.

Abbas, međutim, sada traži da se moratorij obnovi bar na tri do četiri mjeseca, kako bi se pregovori nastavili.

Žaljenje zbog propusta Izraela da produži djelimično zamrzavanje izgradnje na okupiranoj palestinskoj teritoriji je izrazila i visoka predstavnica EU za vanjsku politiku u sigurnost Catherine Ashton.

"Pozicija EU je vrlo jasna. Naselja su nelegalna na osnovu međunarodnog prava, predstavljaju prepreku za mir i prijete da učine nemogućim dvodržavno rješenje. U interesu je svih da se nađe zadovoljavajući način da se pregovori nastave", izjavila je glasnogovornica Catherine Ashton, Maja Kocijančič.

Britanski šef diplomatije William Hague je, govoreći u UN-u, takođe komentarisao izraelsku odluku da prestane moratorij.

"Vrlo sam razočaran što čujem što moratorij nije obnovljen. Vrlo sam zabrinut da bi pregovori mogli da spotaknu na tom pitanju i pozivam premijera Netanyhua i njegovu vladu da to riješe kako bi strane mogle da se usredrede na stvarne izazove koji slijede", rekao je Hague.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: