Barack Obama
0

"Razočarenje samitom u Kopenhagenu je opravdano"

SRNA
Foto: AP
Foto: AP
Američki predsjednik Barack Obama izjavio je danas da je opravdano razočaranje ishodom samita UN o klimatskim promjenama u Kopenhagenu.

"Mislim da je opravdano što su ljudi razočarani ishodom samita u Kopenhagenu. Ono što sam rekao jeste to da je bolje od potpunog kraha u Kopenhagenu i ogromnog koraka unazad to što smo makar na neki način održali stav i nije bilo previše uzmicanja od polazne tačke", rekao je američki predsjednik.

Dogovor postignut Obamim posredovanjem Švedska je nazvala katastrofom za čovjekovu okolinu, britanski premijer Gordon Brown ocijenio je da je samit bio "u najboljem slučaju pun propusta a u najgorem haotičan", dok su aktivisti pokreta protiv klimatskih promjena izrazili još jače kritike.

Na razgovorima u Kopenhagenu postignuti su minimalni sporazumi u kojima nema ciljeva za smanjenje štetnih gasova i obuzdavanja globalnog otopljenja pošto  zemlje u razvoju i razvijene zemlje nisu mogle da prevaziđu nesuglasice. Pojedini su izdvojili Kinu kao jednog od krivaca za neuspjeh samita.

Britanski ministar za klimatske promjene Ed Miliband je u tekstu objavljenom u listu Guardian naveo da je Kina stavila veto na dva predložena sporazuma o smanjenju emisija, "uprkos podršci koaliciji razvijenih i velike većine zemalja u razvoju".  

Kina je negirala optužbe ističući da su određeni britanski političari "bili dio političkog plana čiji je cilj izbjegavanje odgovornosti koju treba preuzeti prema zemljama u razvoju i izazivanje neslaganja među zemljama u razvoju."

Obama nije nikoga optuživao ali je rekao da je kineska delegacija "preskala pregovore" prije njegove intervencije.
Američki predsjednik isposlovao je dogovor sa Kinom, Indijom, Brazilom i Južnom Afrikom u posljednjih nekoliko časova konferencije nakon ličnih bilateralnih sastanaka sa liderima četiri države.

On je naglasio da su "makar uspjeli da se saglase o neobavezujućim ciljevima za sve zemlje - ne samo za SAD, Evropu već i za Kinu i Indiju, koji će unaprijed gledano, biti najveći zagađivači".