|

Razmatranje Inzkovog izvještaja o situaciji u BiH

Razmatranje Inzkovog izvještaja o situaciji u BiH
0
S
SRNA
22.11.2009. u 11:56
2
komentara
0

dijeljenja
Razmatranje Inzkovog izvještaja o situaciji u BiH
Vijeće sigurnosti UN-a razmatraće sutra polugodišnji izvještaj visokog predstavnika Valentina Inzka o situaciji u BiH, a na sjednici će se, osim Inzka, obratiti i predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić.
U izvještaju, koji se odnosi na period od 1. maja do 31. oktobra 2009. godine, Inzko ocjenjuje da je BiH napravila mali progres u ispunjavanju programa reforme, a kao izuzetak navodi usvajanje zakona u vezi liberalizacije viznog režima i izdavanja prvih biometrijskih pasoša.

Inzko u izvještaju navodi da podržava nastavak butmirskog procesa za ustavnu reformu u BiH, koji su pokrenuli EU i SAD i ocjenjuje da činjenica, da je međunarodna zajednica trebala da se uključi kako bi se ovaj proces pokrenuo, jasno pokazuje potrebu za njenom značajnom i konkretnom ulogom u olakšavanju procesa ustavne reforme.

Visoki predstavnik navodi da je vojna misija EUFOR ključni faktor bezbjednosti u BiH, te ocjenjuje da je politička situacija u BiH krhka i napeta.

U izvještajnom periodu, ocjenjuje Incko, nije ostvaren napredak po pitanju stvaranja povoljnije poslovne klime.

Visoki predstavnik u izvještaju kritikuje rad Vijeća ministara i Parlamentarne skupštine BiH za koji kaže da je pod uticajem negativne političke klime i zategnutih političkih odnosa, te Vladu, Narodnu skupštinu i premijera Republike Srpske Milorada Dodika, uz ocjenu da on podriva autoritet međunarodne uprave u BiH.

Inzko u izvještaju ocjenjuje da je Vlada Federacije BiH razjedinjena, slaba, nefunkcionalna i suočena sa socijalnim nemirima zbog zahtjeva MMF-a za smanjenje budžeta.

Kao problem FBiH izdvojen je Mostar zbog nemogućnosti hrvatskih i bošnjačkih političara da se dogovore o uspostavljanju vlasti više od godinu dana nakon posljednjih izbora.
Prijavi grešku


Komentari (2)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...