Nakon pada Tupoljeva
0

Razmatra se više verzija uzroka nesreće

SRNA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Ruski istražitelji razmatraju nekoliko mogućih verzija uzroka avionske nesreće u kojoj je poginuo poljski predsjednik Lech Kaczinsky, ali konačan zaključak nije moguć dok se ne prouče podaci iz "crne kutije", rekli su zvaničnici.

Prema jednoj verziji, avion je zbog magle udario u krošnje drveća i pilot je izgubio kontrolu nad letjelicom, prenosi agencija RIA Novosti.

Druga mogućnost je ljudski faktor, odnosno greška komandanta posade letjelice jer je pilot, uprkos upozorenju, pokušao da sleti po slaboj vidljivosti. 

Takođe, ima informacija da se avion srušio prilikom četvrtog pokušaja slijetanja, ali istraga još nije ustanovila zbog čega je pilot četiri puta pokušavao da prizemlji avion. Razmatra se i mogućnost tehničkog kvara. 

Predsjednički avion Tupoljev Tu-154 bio je star najmanje 20 godina. Poljske vlasti su razmatrale mogućnost zamjene starih aviona koji prevoze državne funkcionere, ali se od te zamisli odustalo zbog nedostatka novčanih sredstava. 

Ruska vazduhoplovna kompanija "Aeroflot" nedavno je povukla Tupoljeve 154 iz upotrebe poslije 66 udesa tih aviona, od kojih se šest dogodilo u proteklih pet godina. 

"Predsjednički avion je kompletno remontovan krajem prošle godine u Rusiji i bio je u savršenom stanju", izjavio je Aleksej Gusav, generalni direktor fabrike "Avijakor".  
Prema njegovim riječima, remontovana su tri motora, elektronska oprema i oprema za navigaciju. 

Spasioci i dalje izvlače tijela iz olupine, a novinarima i mještanima nije dozvoljeno da se približe mjestu udesa. 

Istražni odbor policije Smolenska pokrenuo je krivičnu istragu zbog mogućeg kršenja propisa o sigurnosti vazdušnog saobraćaja. 

Glavni tužilac Rusije Jurij Čajka lično će nadgledati istragu, a iz Moskve je na mjesto nesreće upućen tim najboljih istražitelja i policijskih detektiva centralnog biroa Istražnog odbora ruskog tužilaštva, koji imaju dugogodišnje iskustvo u istragama avionskih nesreća, javila je agencija Interfax. 

U Smolensk se zaputio i ruski ministar za vanredne situacije Sergej Šojgu. 

Predsjednik Rusije Dmitrij Medvedev je imenovao komisiju vlade, s premijerom Vladimirom Putinom na čelu, da istraži okolnosti udesa, navedeno je prethodno u saopćenju press službe Kremlja. 
Poljski ministar pravde Kžištof Kvjatkovski takođe je naredio specijalnu istragu povodom nesreće. 

U jutrošnjem avionskom udesu kod Smolenska poginulo je 96 ljudi, od kojih 88 članova poljske delegacije koja se zaputila na komemoraciju povodom 70. godišnjice masakra u Katinskoj šumi, kada su sovjetske snage ubile više hiljada Poljaka. 
		
Poljski predsjednički avion koji se jutros srušio kod Smolenska, na zapadu Rusije, udario je prilikom slijetanja po gustoj magli u vrhove krošnji, poslije čega je pao i zapalio se, izjavila je predstavnica za štampu ruskog javnog tužilaštva Marina  Gridneva. 

Prema njenim riječima, uslovi vidljivosti bili su veoma slabi, prenosi agencija RIA Novosti. 

Portparol vlade Smoljenska Andžej Jevsejenkov rekao je prethodno da je uzrok nesreće možda bila greška pilota. 
"Pilotu je savjetovano da sleti u Minsk, ali je odlučio da sleti u Smolensk", rekao je Jevsejenkov.