{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Razlozi usporavanja procesa proširenja EU

F
17.7.2009. u 15:26
0
0
Razlozi usporavanja procesa proširenja EU
0
Razlozi usporavanja procesa proširenja EU
Foto: AFP/File
Financial Times u petak piše da su razočarenje u Zapad i strah od jeftine radne snage s Istoka usporili proces proširenja Evropske unije.
U članku i redakcijskom komentaru povodom najave da će Island zatražiti članstvo u Uniji ukoliko tako odluče građani na referendumu, list navodi da je to dalo skroman podsticaj bloku 27 zemalja članica i osjećanje da je ta zajednica ipak, voljena.

Još nekoliko drugih zemalja želi da se pridruži Evropskoj uniji od kojih se, kako piše Financial Times, Srbija, BiH, Albanija, Kosovo i Crna Gora suočavaju s ogromnim preprekama u ostvarivanju neophodnih pravnih i ekonomskih uslova, tako da nijedna nije ni blizu otpočinjanja pregovora o članstvu.

Što se kandidata Hrvatske, Makedonije i Turske tiče, i one se suočavaju s preprekama poput spora sa Slovenijom ili nastojanja pojedinih da Ankaru drže podalje od ulaska.

Uz to, piše Financial Times, opšte je prihvaćeno da bi Island eventulano trebalo primiti u Uniju u isto vrijeme kad i Hrvatsku, a to se u najboljem slučaju može desiti tek 2012. godine.

Mnogi u Bruxellesu smatraju i da su Bugarska i Rumunija prerano primljene u evropski blok, jer nisu zadovoljile kriterijume u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Veliku sjenku na proces proširenja, piše dalje Financial Times, baca i Lisabonski ugovor kojeg su Irci odbacili na referendumu prošle godine i koji će na popravni u oktobru, a do čije ratifikacije, kako su to Njemačka i Francuska jasno stavile do znanja, nikakvog proširenja EU neće biti.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: