Kopenhagen
0

Razlike između svjetskih lidera još uvijek su prisutne

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Neizvjesnost traje, a veća angažiranost svjetskih lidera je vidljiva u završnici klimatske konferencije Ujedinjenih naroda koja se održava u Kopenhagenu.

Neizvjesno je hoće li 192 zemlje postići sporazum o novom obavezujućem ugovoru o mjerama za manje ispuštanje štetnih plinova u atmosferu.

Američki predsjednik Barack Obama, 48 sati prije puta u Kopenhagen poručio je kako je uvjeren da će "operativni sporazum" o smanjenju emisije ugljičnog dioksida biti postignut do kraja konferencije.

Britanski premijer Gordon Brown je već u Kopenhagenu, i opisao je vrijeme do kraja sedmice kao "kritično", izvještava BBC u srijedu.

Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy je rekao da će Francuska i Evropa željeti da se izdvoji 10 milijardi eura godišnje za pomoć Africi u borbi protiv posljedica klimatskih promjena, u razdoblju od 2010. do 2012.

Govoreći na konferenciji UN-a u Kopenhagenu, on je pozvao predsjednika Obamu da podrži takvu finansijsku pomoć siromašnima: "Vođa je osoba koja pokazuje put kojim treba ići. Kad je neka zemlja prva na svijetu, onda... kako da kažem... to donosi prednosti a zatim i stvara obveze. Lider nije sljedbenik. Predsjednik Obama je često govorio o svojim vezama s Afrikom – sada je prilika da to dokaže."

Pregovori na konferenciji u Kopenhagenu su u krizi jer nema jasnog teksta završnog sporazuma o kojem se pregovara – a ministri za zaštitu okoliša iz 192 zemlje od utorka nastoje razjasniti ključna pitanja prije dolaska šefova država i vlada.

Promatrači ističu kako je vrlo veliki pritisak da se dođe do sporazuma. Zato je Connie Hedegard, predsjedavajuća konferencije u Kopenhagenu, uputila izaslanicima dramatično upozorenje otvarajući ministarsku plenarnu sjednicu.

"Možemo doživjeti neuspjeh – vjerojatno ne zato što neko to stvarno želi, već zato što trošimo previše vremena ponavljajući svoje stavove i baveći se formalnostima. Ako želimo uspjeh, a uspjet ćemo jer moramo, onda moramo i promijeniti brzinu. Ne možemo se izlagati opasnosti neuspjeha. Niko ovdje ne može preuzeti na sebe tu odgovornost", kazala je Connie.

Nakon dvije godine priprema i devet dana intenzivnih pregovora, u Kopenhagen pristižu i svjetski lideri.

Pred izaslanicima su dva glavna pitanja od kojih ovisi ukupan uspjeh skupa: koliko će bogate zemlje ponuditi siromašnima za nove čiste tehnologije i za koliko će bogate zemlje smanjiti količinu štetnih plinova koje ispuštaju u atmosferu?

Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon rekao je izvještaču BBC-a da je optimist usprkos iskazanim razlikama između bogatih i siromašnih.

"Ja sam optimist. Skup u Kopenhagenu može biti uspješan i donijeti sporazum – pošten i sveobuhvatan sporazum koji će postati pravno obvezujući što skorije, tokom 2010., i koji će obuhvatiti sve elemente potrebne da ograničimo rast prosječne temperature u svijetu na najviše dva stupnja."

Neki delegati siromašnih zemalja, međutim, optužili su Bana da je u ovom sporu na strani bogatih.

Više od stotine najsiromašnijih zemalja traži da se rast temperature ograniči na najviše jedan i po stupanj i navode znanstvene dokaze da bi ograničenje na dva stupnja bilo opasno po njihove zemlje.

Hoće li postojeće razlike biti prevladane, znat će se do kraja sedmice.