Razlike između svjetskih lidera još uvijek su prisutne

F
FENA
16.12.2009. u 12:23
0
0
Razlike između svjetskih lidera još uvijek su prisutne
0
Razlike između svjetskih lidera još uvijek su prisutne Foto: Reuters
Neizvjesnost traje, a veća angažiranost svjetskih lidera je vidljiva u završnici klimatske konferencije Ujedinjenih naroda koja se održava u Kopenhagenu.
Neizvjesno je hoće li 192 zemlje postići sporazum o novom obavezujućem ugovoru o mjerama za manje ispuštanje štetnih plinova u atmosferu.

Američki predsjednik Barack Obama, 48 sati prije puta u Kopenhagen poručio je kako je uvjeren da će "operativni sporazum" o smanjenju emisije ugljičnog dioksida biti postignut do kraja konferencije.

Britanski premijer Gordon Brown je već u Kopenhagenu, i opisao je vrijeme do kraja sedmice kao "kritično", izvještava BBC u srijedu.

Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy je rekao da će Francuska i Evropa željeti da se izdvoji 10 milijardi eura godišnje za pomoć Africi u borbi protiv posljedica klimatskih promjena, u razdoblju od 2010. do 2012.

Govoreći na konferenciji UN-a u Kopenhagenu, on je pozvao predsjednika Obamu da podrži takvu finansijsku pomoć siromašnima: "Vođa je osoba koja pokazuje put kojim treba ići. Kad je neka zemlja prva na svijetu, onda... kako da kažem... to donosi prednosti a zatim i stvara obveze. Lider nije sljedbenik. Predsjednik Obama je često govorio o svojim vezama s Afrikom – sada je prilika da to dokaže."

Pregovori na konferenciji u Kopenhagenu su u krizi jer nema jasnog teksta završnog sporazuma o kojem se pregovara – a ministri za zaštitu okoliša iz 192 zemlje od utorka nastoje razjasniti ključna pitanja prije dolaska šefova država i vlada.

Promatrači ističu kako je vrlo veliki pritisak da se dođe do sporazuma. Zato je Connie Hedegard, predsjedavajuća konferencije u Kopenhagenu, uputila izaslanicima dramatično upozorenje otvarajući ministarsku plenarnu sjednicu.

"Možemo doživjeti neuspjeh – vjerojatno ne zato što neko to stvarno želi, već zato što trošimo previše vremena ponavljajući svoje stavove i baveći se formalnostima. Ako želimo uspjeh, a uspjet ćemo jer moramo, onda moramo i promijeniti brzinu. Ne možemo se izlagati opasnosti neuspjeha. Niko ovdje ne može preuzeti na sebe tu odgovornost", kazala je Connie.

Nakon dvije godine priprema i devet dana intenzivnih pregovora, u Kopenhagen pristižu i svjetski lideri.

Pred izaslanicima su dva glavna pitanja od kojih ovisi ukupan uspjeh skupa: koliko će bogate zemlje ponuditi siromašnima za nove čiste tehnologije i za koliko će bogate zemlje smanjiti količinu štetnih plinova koje ispuštaju u atmosferu?

Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon rekao je izvještaču BBC-a da je optimist usprkos iskazanim razlikama između bogatih i siromašnih.

"Ja sam optimist. Skup u Kopenhagenu može biti uspješan i donijeti sporazum – pošten i sveobuhvatan sporazum koji će postati pravno obvezujući što skorije, tokom 2010., i koji će obuhvatiti sve elemente potrebne da ograničimo rast prosječne temperature u svijetu na najviše dva stupnja."

Neki delegati siromašnih zemalja, međutim, optužili su Bana da je u ovom sporu na strani bogatih.

Više od stotine najsiromašnijih zemalja traži da se rast temperature ograniči na najviše jedan i po stupanj i navode znanstvene dokaze da bi ograničenje na dva stupnja bilo opasno po njihove zemlje.

Hoće li postojeće razlike biti prevladane, znat će se do kraja sedmice.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: