{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Različite reakcije na novi prijedlog imena Makedonije

F
14.10.2005. u 08:43
0
0
Različite reakcije na novi prijedlog imena Makedonije
0
Različite reakcije na novi prijedlog imena Makedonije
Najnoviji prijedlog po kojem bi Republika Makedonija u UN-u umjesto Bivša Jugoslavenska Republika Makedonija (FYROM) bila imenovana svojim ustavnim imenom izazvao je različite reakcije u Makedoniji, objavio je u četvrtak skopski dnevni list Vreme.
S jedne strane, javnost je zadovoljna priznanjem ustavnog imena, dok je s druge nezadovoljna jer se u prijedlogu isključuje upotreba pridjeva "makedonski" i rješenje je vremenski ograničeno.

Prijedlog koji je pripremio posrednik u pregovorima između Makedonije i Grčke u UN-u Mathew Nimetz sadrži Protokol o upotrebi imena Makedonije koji bi rezolucijom prihvatilo Vijeće sigurnosti UN-a.

Prema Protokolu Republika Makedonija bi koristila ustavno ime kod kuće i u bilateralnim odnosima sa svim zemljama koje su je tako priznale, kao i u međunarodnim organizacijama, dok bi joj se Grčka obraćala sa imenom "Republika Makedonija - Skopje".

U oba slučaja ime bi se, osim u Makedoniji, pisalo na latinici i u makedonskoj transkripciji do 2008. godine, a nakon toga i u engleskoj transkripciji. U Protokolu se zatim navodi da bi ovo rješenje vrijedilo do 2021. godine, a nakon toga bilo bi preispitano.

U obimnijem tekstu Nacrta rezolucije navodi se kako nijedna država ne može koristiti samo ime Makedonija i ne smije tvrditi da ima isključivo pravo na termin "Makedonija" ili "makedonski" u historijskom, geografskom i komercijalnom smislu. U posebnom prilogu Rezolucije stoji da je jezik Republike Makedonije makedonski.

Upravo ovi stavovi kao i ograničeno vrijeme rješenja izazivaju sumnju u dijelu makedonske javnosti da se u prijedlogu Nimetza kriju zamke opasne po identitet makedonskog naroda i jezika.

Bivši makedonski pregovarač u UN-u Ivan Toševski smatra da ima dosta nejasnoća u prijedlogu i da je ime modificirano na čudan način, dok bivši šef diplomacije Aleksandar Dimitrov tvrdi da će na osnovu ovog teksta konačni prijedlog biti sasvim drugačiji na štetu Makedonije. I čelnici skoro svih opozicijskih stranaka upozoravaju da o prijedlogu treba dobro razmisliti, pogotovo nakon što ga je Grčka kategorički odbila.

Jedino makedonska vlada i vladajuće stranke tvrde da je prijedlog dobra osnova za nastavak pregovora sa Grčkom oko imena, uz obrazloženje da Makedonija mora pokazati kooperativnost i po ovom pitanju u očekivanju odgovora EU na upitnik i dobivanje avisa za pregovore za kandidatski status.

Spor oko imena datira od osamostaljivanja Republike Makedonije, koja je na pritisak Grčke 1995. godine u UN primljena pod imenom Bivša Jugoslavenska Republika Makedonija.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: