Svijet
0

Razgovori Rusija - Poljska o proturaketnom štitu

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov otputovat će u posjetu Poljskoj 11. septembra da bi razgovarao o instaliranju dijela američkoga proturaketnog sistema u toj zemlji.

Nedavno potpisani ugovor između Washingtona i Varšave o razmještanju presretača raketa u Poljskoj samo je pojačao napetosti između dvije zemlje, navela je agencija DPA.

Moskva smatra da je to, kao i postavljanje radara novog proturaketnog štita SAD-a u Češkoj, opasnost i prijetnja ruskim interkontinentalnim raketnim jedinicama.

Lavrov će, uz to, najvjerovatnije iznijeti i stav Moskve o ratu u Gruziji, navela je njemačka agencija pozivajući se na rusku agenciju Interfax.

Odnosi između Rusije i Poljske nikad nisu bili previše dobri, dodaje DPA, posebno zbog velikih razlika u stavovima u vezi s trgovinom, međunarodnom sigurnosti i energetikom.

Poljska je sada postala jedan od najžustrijih kritičara Rusije među članicama Evropske unije.

Na nedavnom samitu EU-a o situaciji na Kavkazu Poljska je zajedno s Britanijom bila među nekoliko zemalja koje su tražile hitne sankcije za Moskvu zbog vojne okupacije gruzijske teritorije, navela je DPA.