Pred sastanak u Bruxellesu
0

Razgovori predstavnika Gasproma i Naftogasa

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Čelnici ruskog plinskog diva Gasproma i ukrajinskog Naftogasa razgovarali su u noći sa srijede na četvrtak u Moskvi kako bi pronašli rješenje za krizu oko isporuke plina Evropi preko Ukrajine, izjavio je glasnogovornik Gasproma Sergej Kuprijanov, a prenose ruski mediji.

"Aleksej Miler i Oleg Dubina razgovarali su tokom noći o načinima rješavanja krize", rekao je Kuprijanov ne ulazeći u potankosti.

Ruska delegacija na čelu s Milerom u četvrtak će boraviti u radnom posjetu Bruxellesu gdje će razgovarati s čelnicima EU-a o plinskoj krizi, prenijela je Hina.

Pregovori između Rusije i Ukrajine prekinuti su 31. decembra nakon što se Gasprom i Naftogas nisu uspjeli dogovoriti oko rješavanja plinskog duga Kijeva i cijena plina za 2009.

Gazprom je u srijedu prekinuo isporuke plina Evropi preko Ukrajine nakon što je optužio Kijev da krade plin namijenjen Evropi.

EU smatra nastalu situaciju "apsolutno neprihvatljivom" i poziva dvije strane da poduzmu sve potrebne mjere za nastavak opskrbe plinom.

Kijev je zatvorio u srijedu četvrti i posljednji plinovod kroz koji plin dolazi u Evropu, nakon čega su bez plina ostale Austrija, Češka, Rumunija i Slovačka. U utorak su zatvorena tri plinovoda, čime je prekinuta isporuka plina Mađarskoj, Srbiji, Makedoniji, Hrvatskoj, Bugarskoj, Turskoj, Grčkoj i BiH. Opskrba Italije, Poljske, Francuske i Slovenije znatno je smanjena. Dužnosnici Gasproma i Naftogasa, kao i dužnosnici vlada dviju zemalja, sastat će se kasnije u četvrtak s predstavnicima EU-a u Bruxellesu kako bi razmotrili moguća rješenja krize.