Forum u Davosu
0

Razgovori o klimi, krizi, pomoći siromašnima, Iranu

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Pozivi da se unatoč finansijskoj krizi više novca izdvaja u borbi protiv siromaštva, epidemija i globalnog zatopljenja zaredali su u petak u Davosu nakon što su godišnji susreti političari i poslovnih ljudi u četvrtak bili obilježeni verbalnim tursko-izraelskim sukobom.

Četvrtak je Davosu zapamćen po verbalnom dvoboju izraelskog premijera Shimona Peresa s turskim premijerom Recepom Tayyipom Erdoganom koji je napustio sastanak i u domovini dočekao kao heroj jer je branio prava Palestinaca. Erdogan je ogorčeno napustio sjednicu kada mu je moderator uskratio vrijeme potrebno za odgovor izraelskome predsjedniku Shimonu Peresu koji je branio izraelsko pravo da se vojnom ofanzivom u Gazi, u kojoj su ginule i žene i djeca, bori protiv palestinskih raketa.

U petak su osnivač Microsofta Bill Gates i njegova supruga Melinda, danas voditelji Zaklade za pomoć siromašnima, pozvali bogate i slavne da, unatoč krizi, održe obećanja o pomoći siromašnima jer njih kriza pogađa više nego druge.

Gatesovi, čija Zaklada izdvaja 34 miliona dolara protiv epidemija, najavili su početkom sedmice u 2009. povećati pomoć za 20 posto.

Predsjednik Svjetskog fonda za borbu protiv AIDS-a, tuberkuloze i malarije zatražio je od američkog predsjednika Baracka Obame da popuni manjak od nekoliko milijardi dolara unatoč finansijskoj krizi.

"Svjetski fond nije pošteđen finansijske krize", rekao je predsjednik tog tijela Rajat Gupta. Organizaciji nedostaje 5 milijardi dolara za 2009. i 2010., a prema njezinim izvorima polovicu manjka proizvele su Sjedinjene Države.

Unatoč finansijskoj krizi svjetski čelnici moraju postići sporazum u borbi protiv globalnog zatopljenja, poručio je u Davosu bivši američki potpredsjednik, dobitnik Nobelove nagrade za mir Al Gore.

Novog stanara Bijele kuće Baracka Obamu, Gore je nazvao "najzelenijom osobom u prostoriji", jer je Obama namijenio rekordnu svotu u ovogodišnjem proračunu za pitanja očuvanja okoliša.

"Važno je da ovdje okupljeni svjetski lideri u punoj mjeri zahvale na veličanstvenoj promjeni u američkom vrhu", rekao je Gore.

S Yvom de Boerom, voditeljem UN-ove agencije za klimu i s poslovnim ljudima iz naftnog i osiguravajućeg sektora, Gore je dogovarao pripreme za sastanak o klimi u Kopenhagenu 2009.

Za smanjenje emisija plinova s učinkom staklenika bitno je uključenje SAD-a koji je to odbijao u doba predsjednika Georgea W. Busha. Sada će se SAD uključiti, uvjeravao je Gore, prenijela je Hina.

Međunarodna zajednica mora surađivati kako bi svijet izvukla iz trenutačne gospodarske krize, rekao je glavni tajnik UN-a Ban Ki-Moon i britanski premijer Gordon Brown. I oni su pozvali bogate zemlje da ne smanjuju razinu pomoći za siromašne.

Pred sastanak skupine G20 u aprilu u Londonu, Brown je pozvao središnje banke neka izravno kreditiraju tvrtke koje ne mogu dobiti zajmove zbog finansijskih slomova.

Brown drži da zbog krize ne treba odustati od globalizacije, niti skrenuti u protekcionizam, jer to ne štiti nikoga, čak ni siromašne.

Važnost finansijske krize u drugi je plan potisnuo još jedan izraelski dužnosnik, Benjamin Netanyahu, kojemu ankete predviđaju pobjedu na izraelskim izborima.

Od finansijske krize svijetu je važnije spriječiti mogućnost da Iran razvije nuklearno oružje, rekao je Netanyahu u Davosu i naglasio da se finansije mogu oporaviti, no nuklearna opasnost je nepovratna.

Iranski ministar vanjskih poslova Manučer Motaki u Davosu je pak metaforički pružio ruku novoj američkoj administraciji rekavši da će Teheran zauzeti "kooperativni pristup" prema Obami ako se uvjeri da promjene ne ostaju samo na riječima već i u praksi.