Špirić - MMF
0

Razgovori o izlazu iz ekonomske krizu

SRNA
Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Nikola Špirić razgovaraće danas u Istanbulu sa visokim zvaničnicima Svjetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda o novim izazovima i izlaznim strategijama po pitanju globalne ekonomske i finansijske krize.

Špirić je potvrdio Srni da će sa najbitnijim ljudima iz Svjetske banke i MMF-a imati radni ručak, te da će sastati i sa delegacijom Razvojne banke Savjeta Evrope, predsjednikom Mramara grupacije Akanom Suverom i predsjednikom Udruženja komora i berzi Turske Rifatom Hisarčikogluom.

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH, koji je i guverner za Svjetsku banku BiH, učestvuje u Istambulu na godišnjim sastancima Svjetske banke i MMF-a.

Špirić je juče izjavio Srni da postoji spremnost Svjetske banke za dodatnu podršku budžetima od 100 miliona dolara, podršku razvoju malih i srednjih preduzeća sa 70 miliona i 15 miliona za reformu socijalnog sektora, ali da to zavisi od uspješnosti provođenja aranžmana sa MMF-om.

On je naveo da je Vlada Federacije BiH pružila uvjeravanje da je spremna da realizuje sve elemente ugovora sa MMF-om i da će biti prevaziđeni problemi po pitanju budućnosti stendbaj aranžmana, koji su nastali nakon odluke Predstavničkog doma federalnog Parlamenta da prihvati zahtjeve ratnih veterana.

Špirić je ocijenio da je prerano za predizbornu kampanju i da se sada očekuje pojačana odgovornost političkih partija koje čine većinu u federalnom Parlamentu.

"Teško je vjerovati da će neko preuzeti odgovornost i da jedan nivo vlasti, bez obzira da li je federalni ili bilo koji drugi, ugrozi aranžman za sve u BiH, jer naprosto ulazimo u fazu koja je nabitnija - provođenje socijalnih reformi, koje su u interesu građana", rekao je Špirić.

Špirić je juče razgovarao sa zvaničnicima Svjetske banke, MMF-a i Evropske banke za obnovu i razvoj o stand by aranžmanu i socijalnoj reformi u BiH.

Na tim sastancima iskazana je zabrinutost zbog zaključaka federalnog parlamenta, kojima se dovodi u opasnost sporazum sa MMF-om, što bi se negativno odrazilo na cijelu BiH.

Na skupu u Istanbulu učestvuje i ministar finasija Republike Srpske Aleksandar Džombić.

Glavne teme skupa su ekonomska kriza i politički odgovori na nju, finansijska kriza i siromašni, budućnost međunarodnog finansijskog sistema, uloga privatnog i javnog sektora poslije krize, i uticaj krize na strukturalne reforme u Evropi i centralnoj Aziji.