Svijet
0

Razgovori Kine i SAD-a o uspostavi vojne "vruće linije"

FENA
Peter Pace
Peter Pace
Vojni dužnosnici Kine i Sjedinjenih Države počeli su razgovore čiji je cilj uspostava otvorene telefonske veze koja bi pomogla da dvije strane izbjegnu "pogrešne procjene i nesporazume" u vojnim pitanjima, izjavio je zapovjednik američkoga združenog štaba general Peter Pace.

General Pace, kojem je ovo prva posjeta Kini otkako je na sadašnjoj dužnosti, izjavio je da je imao "vrlo dobar i otvoren dijalog" s kineskim kolegom Liangom Guanglijem, čelnikom Narodne oslobodilačke armije.

"Imali smo vrlo dobar, otvoren, iskren i miran razgovor o stvarima koje su prepreka našim boljim odnosima na vojnom planu", izjavio je Pace novinarima.

"Razgovarali smo i o mogućnosti uspostave otvorene telefonske veze i saglasili se da to pitanje bude predmet dijaloga na nivou vlada kako bi se cilj ostvario", dodao je američki general.

Ako budemo imali takvu vezu, onda ćemo biti u mogućnosti da brzo otklanjamo nejasnoće, naglasio je Pace i istaknuo značaj otvorenosti za obje zemlje, prenijela je njemačka agencija DPA.

On je također rekao da je razgovarano i o povećanju kineskih izdataka za ovu godinu i nedavnoj probi kineske antisatelitske rakete, što je nazvao primjerom kako se međunarodna zajednica može iznenaditi.

Bilo je riječi i o drugim načinima za jačanje povjerenja između Kine i SAD-a, ali i o Tajvanu, kojem Washington isporučuje velike količine naoružanja iako ga Kina smatra svojim sastavnim dijelom.