Svijet
0

Razgovori Indija - SAD o civilnom nukelarnom programu

FENA
Pomoćnik američkoga državnog sekretara za vanjske poslove Nicholas Burns započeo je u četvrtak razgovore s ciljem da se izgladi spor između Washingtona i New Delhija oko nacrta sporazuma o saradnji u oblasti civilnoga nuklearnog programa, prije posjete američkog predsjednika.

Razgovori Burnsa u New Delhiju s indijskim sekretarom za vanjske poslove Shyamom Saranom odnosili su se na to da Indija razdvoji svoja civilna i nuklearna postrojenja od vojnih, što je bitno za potpisivanje tog sporazuma, saopštili su indijski izvori.

U tom dokumentu je predviđeno da se Indiji dopusti pristup modernijim civilnim nuklearnim tehnologijama ako ona prihvati da razdvoji civilni od vojnog programa i dopusti Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju (IAEA) da pregleda civilna nuklearna postrojenja.

Washington insistira da Indija stavi na listu civilnih postrojenja svoj reaktor koji može da proizvodi plutonij za potencijalno vojnu upotrebu.

Američki predsjednik George W. Bush se u srijedu očekuje u New Delhiju radi zaključivanja sporazuma o saradnji u civilnom nuklearnom programu.